|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Volební místnosti se otevírají již dnes ve 14 hodin 

Stručný průvodce voleb. Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte volit

08. října 2021 10:15 / Depositphotos
 0   0
Po roce se v Česku opět otevřou volební místnosti a Češi budou vybírat své zástupce do Poslanecké sněmovny. Než se vydáte do volebních místností, nezapomeňte si zkontrolovat pár důležitých věcí.

Do volebních místností si nezapomeňte vzít respirátory. Pokud by někdo chtěl odvolit bez ochrany dýchacích cest, nikdo by mu v tom neměl bránit, takový člověk však spáchá přestupek.

Místnosti se otevřou dnes ve 14:00

Poslance budou občané České republiky vybírat od 14 hodin 8. října do 14 hodin 9. října. Čas, kdy budou volební místnosti otevřené, zůstal stejný jako v minulosti. Dnes tedy bude možné hlasovat od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Hlasovací lístek smí do volební urny vložit každý, kdo v alespoň druhý den voleb završí osmnáct let věku, je občan ČR a má tu trvalý pobyt. K volbám je nutné se dostavit s občanským průkazem či cestovním pasem, oba doklady musejí být v den voleb platné. Pokud volíte mimo své trvalé bydliště, je nutné mít voličský průkaz.

S sebou byste měli mít i volební lístky, které jste dostali do schránky, ale není to nezbytné. Kdo si lístky zapomene, dostane ve volební místnosti náhradní sadu. Kdo přijde s voličským průkazem, musí ho odevzdat, komise jej zapíše na seznam voličů a dotyčný dostane volební lístky rovnou ve volební místnosti.

Po prokázání totožnosti občanským průkazem, případně také po předložení voličského průkazu, dostane volič obálku, do které vloží vybraný volební lístek. Se sadou lístků a touto prázdnou obálkou odejde za plentu, kde do obálky vloží lístek vybraného uskupení.

Obálku s hlasem vhazuje volič do urny. Ostatní lístky je možné vyhodit do připravených pytlů, případně si je ponechat a naložit s nimi dle libosti.

Kdy a jak volit

8. října 14:00–22:00 
9. října 8:00–14:00 

Potřebné doklady

  • Občanský průkaz nebo pas dokládající občanství České republiky.
  • Při volbě mimo svůj volební okrsek voličský průkaz.

Za plentou

  • Ve volbách do Poslanecké sněmovny je možné udělit až 4 preferenční hlasy pomocí kroužkování daného kandidáta na volebním lístku. Preferenční hlas slouží k tomu, aby volič posunul preferovaného kandidáta směrem nahoru na volebním lístku. Čím výše se kandidát na volebním lístku nachází, tím větší jsou jeho šance na získání mandátu.
  • Do volební obálky se vkládá jeden volební lístek.

Kdy hlas neplatí

Hlas neplatí v případě, že je lístek volně hozený do urny, nebo je přetržený. Pokud je v obálce více hlasovacích lístků, nepřičítá se hlas voliče ani jedné straně. Nadále je automaticky neplatný volební lístek vytištěným na jiném než předepsaném tiskopise nebo ten neotisknutý zastupitelským úřadem.

Přenosná volební schránka

Přenosná volební schránka je standardním vybavením volební komise. Volič může požádat, aby s ní k němu domů komisaři přišli, lze se obrátit předem na obecní úřad nebo přímo ve dnech voleb na samotnou komisi. Volební zákon stanoví, že tak lze učinit „ze závažných, zejména zdravotních důvodů“. Tak nejistý výsledek voleb tu ještě nebyl, shodují se experti. Je jasné, co nakonec rozhodne o budoucí vládě.

Zdroj: czso.cz, mvcr.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu