|  ZPRÁVY
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Domácí
Šance pro dlužníky se blíží 

Návod, jak se výhodně zbavit exekucí. Nepromeškejte jedinečnou šanci

05. října 2021 16:04 / Depositphotos
 0   0
Stovky tisíc lidí dostanou tři měsíce na to, aby se za zvýhodněných podmínek vykoupili z některých dluhů. Návrh na tzv. milostivé léto byl schválen letos v červenci. K jakým dluhům se milostivé léto bude vztahovat a co přesně pro dlužníky tato akce znamená?

Milostivé léto, které umožní dlužníkům tento zjednodušený režim využít, bude trvat po dobu 3 měsíců. Během milostivého léta mohou lidé snadněji ukončit stovky tisíc exekucí, které v minulosti vznikly z veřejnoprávních dluhů. Nesplacené závazky, které mezitím mnohdy narostly na několikanásobky původního dluhu, půjde vymazat během tří měsíců za zvýhodněných podmínek.

Kdo do 28. ledna 2022 zaplatí zbývající jistinu (původní dluh) a k tomu přidá 907,50 Kč jako náklady (750 Kč + DPH), ten exekuci ukončí. Týká se to dluhů, které mají lidé vůči veřejné správě, a to včetně institucí s jakýmkoli státním podílem nebo třeba podniků s účastí města. Konkrétně jde třeba o dluhy za dopravními podniky, zdravotními pojišťovnami nebo třeba i za energetickou společností ČEZ.

Milostivé léto se však nevztahuje na veškeré dluhy vůči státu bez výjimky. Těmito výjimkami jsou peněžité tresty nebo jiné majetkové sankce uložené v průběhu trestního řízení, náhrada škody při úmyslném porušení právní povinnosti, dluhy na výživném ze zákona a náhrada škody na zdraví. Výjimečnost těchto finančních plnění odůvodňuje jejich vyjmutí z působnosti novely, neboť se jedná buď o plnění ryze sankčního charakteru, nebo se jedná o plnění, jejichž společenská důležitost je vyšší než prostá úhrada pohledávky za dlužníkem.

V případě, že dlužník tohoto institutu chce využít, jedinou jeho povinností je uhradit předmětnou částku buď na účet soudního exekutora, nebo na účet oprávněného dle podmínek nastavených při nařízení exekuce. Soudní exekutor následně exekuci zastaví, a to i bez souhlasu oprávněného či návrhu povinného.

Milostivé léto je součástí nedávno schváleného balíku exekučních změn a má pomoci smazat nezvladatelné dluhy z minulosti. Podle navrhovatele, lidoveckého poslance Marka Výborného, může reálně pomoci až čtvrt milionu lidí. „Toto tříměsíční období může být výhodné pro dlužníky, kteří mají reálný zájem své dluhy splatit a exekuce se zbavit, ale problémem je pro ně drahé příslušenství, které mnohdy činí až několikanásobek původního dluhu. Pro města a obce a další věřitele navíc vzniká šance na to, že bude původní dluh splacen a dostanou zpět své dlužné peníze, což by se u řady dlužníků za standardní situace nikdy nestalo," uvedl Výborný. Je jedno, že jste si nepůjčili žádné peníze. Stejně na vás připadá dluh v řádu statisíců.

Zdroj: kdu.cz, peníze.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu