|  ZPRÁVY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Zahraniční
Brity čeká zima plná otazníků 

Noční můra Velké Británie se stává realitou. Smích dochází i Borisovi Johnsonovi

06. října 2021 08:39 / Depositphotos
 0   0
Nejen nedostatek řidičů, který narušil dodávky pohonných hmot a zásobování supermarketů, trápí v těchto dnech Velkou Británii. Brexit ve spojení s pandemií letos způsobil závažný nedostatek pracovních sil v celém britském hospodářství.

Souběh různých problémů, a to jak globální nedostatek benzinu, stoupající ceny energií a potravin, problémy dodavatelských řetězců, tak i rozhodnutí konzervativců seškrtat sociální dávky, vrhá na budoucnost Británie temný stín. Dokonce i Boris Johnson, známý svým bezbřehým optimismem a žoviálností, má nyní potíže tuto situaci nějak zlehčit.

Panika minulých týdnů, která vyvolala staré vzpomínky na bouřlivý konec 70. let 20. století, nebyla nijak nečekaná. Po mnoho měsíců vedoucí představitelé průmyslových odvětví napříč celým hospodářstvím varovali před chronickým nedostatkem pracovních sil. Nejen řidičů nákladních automobilů, ale také sběračů ovoce, řezníků, číšníků či zaměstnanců ve zdravotnictví.

Kvůli akutnímu nedostatku řezníků a pracovníků na jatkách se na britských farmách hromadí až 150 000 prasat, kterým nyní hrozí vybíjení, což v zemi může způsobit „krizi vepřového masa“, informovala agentura Reuters. Chovatelé navíc vyzvali maloobchodníky, aby se „neobraceli k levnějšímu vepřovému masu z Evropské unie“.

Náhlý odliv pracovníků potravinářského sektoru z východní Evropy po uvolnění výluk v rámci covid-19 způsobil, že mnoho chovatelů prasat dnes bojuje o přežití. Britská Asociace chovatelů prasat proto vyzvala vládu, aby na šest až devět měsíců zmírnila imigrační pravidla, ale jednání s kabinetem se podle ní dostalo do slepé uličky.

Známky narušených dodavatelských řetězců a jejich dopady na podnikání jsou všude. Výsledkem jsou prázdné regály v supermarketech, potraviny kazící se na polích a čím dál tím více vývěsek upozorňujících na volná pracovní místa ve výlohách obchodů a restaurací. Zpracovatelé masa dokonce vyzvali vládu, aby jim dovolila najímat vězně. Německo je jako luxusní auto, pod jehož kapotou jsou vidět známky zanedbané péče, píše prestižní list.

Zdroj: faei.czirozhlas.cz, newstream.cz

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu