|  ZPRÁVY
út 16. dubna, svátek má Irena, zítra Rudolf
Domácí
Volby se konají od 8.- 9. října 

Opozice má jediné téma, říká politolog. I proto pro ni volby zřejmě nedopadnou dobře

30. září 2021 08:19 / Depositphotos
 0   0
Volební místnosti se otevřou již příští pátek a kampaně stran vrcholí. Zatímco jejich dosavadní průběh mířil především na příznivce jednotlivých stran, teď se dá očekávat zaměření na nerozhodnuté voliče. Těch je podle průzkumů až 30 procent.

Výsledky průzkumu naznačují, že zatímco hnutí ANO se dokázalo odrazit od svého jarního dna, koalice Spolu, Piráti a Starostové zamířili po opačné trajektorii. 

Poslední dny tak strany hledají především téma, které by dokázalo přesvědčit nerozhodnuté voliče k tomu, aby svůj hlas dali právě jim. Nad tím, jak se jim to daří, se zamýšleli komentátoři v rozhovoru pro Český rozhlas. „Současnou inflaci se snaží pravicové strany spojit s vládou a snaží se lidem říci, že je to Andrej Babiš a jeho administrativa, kdo může za zdražování," upozorňuje Marie Bastlová, moderátorka a redaktora serveru Seznam Zprávy.

Komentátor Petr Kolář z Mladé fronty DNES k výběru témat pro voliče dodává: „Když Petr Fiala vytáhl Babišovu drahotu, to jsem se musel opravdu smát, protože tuším, že minulý čtvrtek vyšel časopis Reflex, který to měl jako hlavní téma. A v tu chvíli přijde ODS s tím samým tvrzením," dodává Kolář a domnívá se, že s podobným tématem strana přišla příliš pozdě: „Je to strašně složité. Těžko se to vysvětluje. Navíc je inflace po celé Evropě. Zatímco třeba SPD to měla prostě velmi jednoduše: My vám tady nabízíme levnější potraviny. A jsou levnější, protože jsme je ořezali o marže, které jdou nadnárodním korporacím."

Chybějícího tématu voleb si všímá i komentátor Patrik Eichler, zástupce ředitele Masarykovy demokratické akademie: „Opoziční strany za osm let vládnutí s Andrejem Babišem nedokázaly přijít s jiným tématem, než jestli mají voliči rádi Andreje Babiše. To je téma sebemobilizující, stejně jako antikomunismus. To ale žádného voliče levice neosloví."

Podle něj zaostává i koalice Pirátů a STAN: „Ta kampaň ztratila dravost. Ztratila se témata, která by polarizovala. Teď sledujeme, že Piráti jsou čas od času z něčeho obviněni. A protože nechtějí být obviňováni, že patří k levici, tak se nějakým způsobem omlouvají. Brání se, že s daněmi to tak nemysleli, s bytovou politikou to tak taky nemysleli a s OSVČ to tak nemysleli a tak dále."

To hnutí ANO naopak velmi aktivně využívá především svých aktuálních ministerských funkcí. „Neustále vidíme ministryni Alenu Schillerovou, která, jak to jen je možné, využívá svojí funkce. Ministra dopravy a ministra průmyslu Karla Havlíčka, který dělá to samé. Sledujeme soustředění otvírání dálnice D1 těsně před volbami nebo poklepání na základní kámen stavby nové budovy Univerzity Karlovy. A to několik měsíců před tím, než se samotná budova začne stavět," vyjmenovává reportérka Seznam Zpráv Bastlová.

Podle Petra Koláře jde ale o jeden ze základních principů politiky: „Přirozeně proto kandidují. Aby v těch funkcích byli a aby – až se budou skládat účty – se mohli pochlubit. A je na lidech, jestli to ocení, nebo ne." Vysoká pokuta za prázdné byty. ČSSD má o řešení bytové politiky jasno.

Zdroj: irozhlas.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu