|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Loňská chřipková sezóna byla zcela odlišná 

Experti varují před další hrozbou, která nás čeká již na podzim

30. září 2021 13:56 / Depositphotos
 0   0
Pandemie covidu by mohla mít nebezpečné vedlejší účinky. Vědci se obávají nejen agresivnější mutace viru chřipky, ale i oslabené imunity lidí. Roušky a respirátory, které nás z části ochránily před nákazou koronavirem, mohou za snížení imunity vůči jiným respiračním onemocněním.

Ordinace se již nyní plní lidmi s respiračními infekcemi - rýmou, kašlem nebo bolestmi v krku. Virová nachlazení navíc namísto pár dnů trvají i dva týdny.

Začátek podzimu ale není podle epidemiologa Romana Prymuly obdobím chřipek. Ty podle něj přicházejí až koncem října a odcházejí v březnu. Nyní řádí jiná respirační virová onemocnění. „Tím, že jsme se izolovali, imunita reaguje jinak," míní epidemiolog. Prymula upozornil na nízkou proočkovanost proti chřipce. „Lidé si mysleli, že když očkování proti chřipce není povinné, tak není důležité. Jsme na desetině proočkovanosti populace v evropských zemí," uvedl pro CNN Prima NEWS. Světová zdravotnická organizace (WHO) například doporučuje naočkovat 75 procent seniorů.

Na fakt, že se na podzim objevuje více respiračních onemocnění, upozorňují i další odborníci. „Jak se zhorší počasí, lidé budou trávit víc času uvnitř, což viru prospívá. Zvýší se výskyt nejen chřipky ale i dalších respiračních onemocnění," varoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

K očkování nabádá i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Chřipka nikam nezmizela. Je to rizikové onemocnění, které může přestavovat pro některé pacienty riziko hospitalizace, potažmo úmrtí," řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví.

Ačkoliv loni kvůli koronavirové pandemii chřipková sezona skoro neproběhla, letos před ní lékaři obzvlášť varují. Mohou se totiž podle nich očekávat mutace chřipkového viru, které mohou představovat nebezpečí pro rizikovou část populace. Očkování proti chřipce je tedy letos podle lékařů důležitější než kdy jindy.

Podle Světové zdravotnické organizace na chřipku zemře deset lidí ze 100 tisíc nemocných. Odhaduje se proto, že úmrtí souvisejících s nákazou může být v ČR ročně až 1500. Většina z těchto případů zůstává mimo oficiální statistiky, protože nejsou jako onemocnění chřipkou vůbec diagnostikována. Očkování je proto stále nejefektivnější prevencí. Pro seniory nad 65 let a další vybrané skupiny je toto očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Podzimní vakcína by na mutace měla reagovat. „Vakcína proti chřipce se každoročně upravuje podle očekávaných mutací, takže i při zásadní změně viru bude stále chránit," řekl Igor Karen, praktický lékař a místopředseda Společnosti všeobecného lékařství.

Ministerstvu zdravotnictví se podařilo vyjednat vyšší počet vakcín než loni. Letos jich do Česka dorazí milion a osmdesát tisíc. V ordinacích praktických lékařů je nyní asi 300 tisíc vakcín. Od začátku října začnou přicházet další dodávky, uvedla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. Virus chřipky letos nedostal šanci. Agresivní mutace mohou přijít už na podzim, varují experti.

Zdroj: who.it, mzcr.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu