|  ZPRÁVY
so 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Domácí
O víkendu se můžeme těšit na příjemné teploty 

Před rokem v Čechách sněžilo. Nejnovější předpověď naznačuje, jaký podzim na nás čeká letos

29. září 2021 10:27 / Depositphotos
 0   0
Prodlouženému víkendu přálo počasí. Lidé na svátek svatého Václava vyrazili do přírody, na túry nebo na kola. Bude příjemně teplý podzim pokračovat, nebo začneme ze skříní rychle vytahovat péřové bundy, šály a rukavice?

Před rokem v těchto dnech pronikl nad Českou republiku původem arktický vzduch a vyskytl se u nás první sníh nadcházející zimy. Na Šumavě a v Krušných horách se vytvořila souvislá sněhová pokrývka. Na hřebenech Šumavy ve výšce kolem 1300 m leželo i přes 10 cm sněhu. Letos je začátek podzimu mnohem příjemnější. Lidé si na svátek svatého Václava užívali krásného počasí a na několika místech se o prodlouženém víkendu vyskytl i letní den.

Jaké počasí můžeme čekat na přelomu září a října? Podle meteorologů bude počasí v Česku průměrné. Teploty se přes den budou pohybovat kolem čtrnácti stupňů Celsia. Vyplývá to z měsíční předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Příjemné slunečné počasí by mělo pokračovat i v tomto týdnu. Na některých místech se ale mohou objevit první mrazíky. Meteorologové očekávají, že z celého období od 29. září do 24. října první týden přinese nejvyšší teploty. „Bude teplotně průměrný až nadprůměrný," informuje Český hydrometeorologický ústav na svých stránkách.

„V pátek nás čeká velmi chladné ráno s přízemními mrazíky a teploty mezi 16 až 20 stupni. O víkendu by teploty na některých místech mohly přesáhnout 20 stupňů. Dá se to čekat i na začátku příštího týdne," předpovídají meteorologové.

Podle jejich předpovědi další týdny nenastanou žádné větší teplotní výkyvy. Denní teploty nepřesáhnou 14 stupňů, noční zůstanou na 5 °C.

V daném období Česko nečeká ani žádné výrazné srážky. „Týdenní úhrny se budou pohybovat většinou kolem 10 milimetrů. Zpočátku se ojediněle vyskytnou i bouřky,“ popisují meteorologové. Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit.

Zdroj: chmi.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu