|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Šlo to za Husáka, půjde to dnes taky, myslí si Maláčová 

Mám toho plné zuby, říká Maláčová a se Stropnickým vyrazila do boje za záchranu ČSSD

25. září 2021 07:46 / ČSSD
 0   0
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a její poradce Matěj Stropnický natočili další video, kde přibližují program strany. Tentokrát se zaměřili na bytovou politiku. "Hustá dvojka" by například chtěla zavést sankce za déle než půl roku neobsazený byt a tím snížit nájmy.

Jana Maláčová a Matěj Stropnický vyrazili do boje za levnější bydlení. Cesta podle nich vede přes obnovu daně z převodu nemovitosti, zavedení progresivního zdanění i sankce za neobsazený byt. Svůj plán představili ve videu na sociální síti, kde ostře kritizovali současnou bytovou politiku a plány ostatních politických stran na řešení problému vysokých cen bytů.

„Na koupi bytu už nemá v téhle zemi kromě spekulantů vůbec nikdo, mám toho plný zuby," otevírá Maláčová téma nového videa. Dodává, že v celém Česku od loňska vzrostly ceny bytů o 16 procent, průměrná cena bytu velikosti 70 metrů čtverečních v Praze nyní činí osm a půl milionu korun. Stropnický upozorňuje, že 70 tisíc bytů v Praze zůstává prázdných.

„Dokud nezačne stát zase regulovat trh s bydlením, nestane se s cenami bytů vůbec nic,“ varuje Maláčová ve videu. Ministryně práce a sociálních věcí si myslí, že řešením vysokých cen je obnova bytové politiky pod kontrolou státu. „Šlo to za Husáka, půjde to dnes taky," myslí si Maláčová.

Dvojice předkládá několik bodů, při jejichž stanovování se strana inspirovala v zahraničí. „Založíme státní bytový fond, který bude byty vykupovat a pak pronajímat za regulované nájmy, jako v Berlíně," představuje Maláčová jednotlivé body. „Postavíme 10 tisíc nových státních bytů ročně. A pět procent bytů z každého velkého dokončeného projektu půjde státu, jako to dělají v Mnichově," dodává.

Jak to budeme regulovat a financovat? Ptá se Stropnický. „Výnosem daně z převodu nemovitostí, kterou obnovíme, platit ji ale bude prodávající. Dál progresivním zdaněním. Daň zůstane stejná pro lidi, kteří v bytech bydlí, ale začne se strmě zvedat od čtvrté vlastněné nemovitosti, tedy těm, kdo s byty jen kšeftují," nastiňuje lídryně pražské kandidátky za ČSSD.

Podle Maláčové je také připraven zákon o družstevním bydlení, který slibuje patnáct tisíc bytů ročně až o třetinu levněji než od developerů. Za to, že se zákon za osm let, co byla ČSSD ve vládě, nepodařilo prosadit, podle ní ale mohou všechny ostatní strany. „Všichni jsou koupení od developerů, a proto zákon leží v Parlamentu a nikdo o něm nechtěl ani hlasovat," reagovala Maláčová na dotaz Stropnického, proč zákon ještě nebyl schválen. Ministryně Maláčová má plán, pokud dojde k uzavření škol.

Zdroj: cssd.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu