|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Příští dny bude teplo s denními maximy kolem 18 stupňů Celsia 

Po krátkém oteplení rovnou do péřové bundy. Dlouhodobá předpověď milovníky tepla nepotěší

21. září 2021 09:45 / Depositphotos
 0   0
Dnešní počasí ještě nebude nic moc, ale ve středu, kdy začíná astronomický podzim, se začne oblačnost protrhávat a ve čtvrtek půjdou teploty pomalu nahoru. Z příjemných teplot se ovšem nebudeme radovat příliš dlouho.

Zítra, 22. září startuje astronomický podzim a to ve 22 hodin a 20 minut. Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. Díky tomu, že se po západu Slunce sluneční paprsky v atmosféře ohýbají, tak je Slunce viditelné 12 hodin a 10 minut. Severní polokoule se začíná odklánět od Slunce. Letos do Česka přinese oteplení.

Podle předpovědi, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), bude příští dva týdny teplo s denními maximy kolem 18 stupňů Celsia. Nebude však příliš pršet a ani v noci by teplota neměla klesat pod bod mrazu. Počátkem příštího měsíce se ale začne ochlazovat a ve druhé polovině října by mohlo přibývat i srážek. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi pro období od pondělí 20. září do 17. října, kterou meteorologové vydali. 

Jako celek budou příští čtyři týdny podle meteorologů teplotně průměrné. „Až do poloviny října se budou průměrné týdenní teploty pohybovat kolem hodnot obvyklých pro tuto roční dobu. Chladněji, než je dlouhodobý normál, by mělo být ve třetím předpovědním týdnu od 4. do 10. října," uvádí ČHMÚ. Srážek bude v příštích čtyřech týdnech spíše méně, než je na přelomu září a října v Česku obvyklé. Méně srážek očekávají meteorologové v prvních třech předpovídaných týdnech.

Konec měsíce září tedy očekáváme ve znamení babího léta s ojedinělými dešťovými srážkami. Průměrné denní teploty očekáváme mezi 18 až 20 °C. Koncem první říjnové dekády očekáváme ochlazení, denní teploty mohou klesnout až ke 13 °C. Vyskytovat se mohou ranní mlhy. V horských polohách se mohou vyskytnout sněhové přeháňky. Průměrné noční teploty se budou pohybovat mezi 3-8 °C.

V druhé říjnové dekádě očekáváme převahu zatažených dní s dešťovými srážkami. Polojasné až jasné dny se mohou vyskytovat spíše na začátku druhé dekády. Ranní mlhy budou velmi časté. V horských polohách se mohou vyskytovat sněhové přeháňky. Průměrné denní teploty očekáváme mezi 11 až 14 °C. Průměrné noční teploty se budou pohybovat mezi 5-7 °C.

Dlouhodobý teplotní průměr v období od 20. září do 17. října je v Česku 11,3 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1972, kdy průměr v těchto dnech činil 7,6 stupně. Naopak v roce 1942 dosáhl 13,7 stupně Celsia, což je dosud nejvíce. Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit.

Zdroj: chmi.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu