|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Ostatní
Vakcinace mladších dětí by mohla být dostupná do konce roku 

Naděje proti variantě delta, která kosí i malé děti. Zahájení očkování dětí od 5 do 11 let je na spadnutí

22. září 2021 10:52 / Depositphotos
 0   0
Společnost Pfizer začátkem týdne uvedla, že její vakcína proti covid-19 je účinná i pro děti od pěti do jedenácti let a že bude brzy žádat o povolení USA pro tuto věkovou skupinu, což je klíčový krok k zahájení očkování dětí v této věkové skupině.

Podle vlastních studií společností Pfizer a BioNTech je vakcinace dětí od pěti do jedenácti let bezpečná, dobře snášená a vyvolává u dětí silnou imunitní odezvu. Obzvlášť v době, kdy se rychle šíří varianta delta, je potřeba chránit i ty nejmenší. Společnosti vyvíjející vakcínu proti covid-19 se snaží získat povolení do konce roku 2021.

"Za posledních devět měsíců obdržely naši vakcínu stovky milionů lidí z celého světa ve věku dvanácti a více let. Přejeme si rozšířit ochranu poskytovanou očkovací látkou i na mladší populaci, obzvláště když sledujeme šíření varianty delta, která znamená podstatné ohrožení nejen pro dospělé, ale právě i pro ty nejmladší," uvedl Albert Bourla, předseda představenstva a generální ředitel Pfizer.

Odkazuje také na skutečnost, že od července se případy onemocnění dětí zvýšily o 240 procent. I proto plánuje předložit výsledky studií a žádost o autorizaci vakcíny pro děti od pěti do jedenácti let urychleně regulačním úřadům, jako je americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), Evropská léková agentura (EMA) a další.

Dětem od pěti do jedenácti let by se podávalo deset mikrogramů účinné látky namísto třiceti, které dostávají starší ročníky. Údaje o bezpečnostním profilu a imunitní reakci jsou však v souladu s těmi, které byly pozorovány u starší populace, které byla aplikována dávka vyšší.

Do klinické studie bylo zařazeno 2 268 dětí ve věku pět až jedenáct let, všechny obdržely uvedené množství účinné látky ve dvoudávkovém režimu s odstupem přibližně 21 dní. Silná imunitní reakce byla zaznamenána již měsíc po druhé dávce. Imunitní reakce dětí této věkové kategorie je podle Dr. Ugura Sahina, generálního ředitele společnosti BioNTech, srovnatelná s tou, která byla pozorována u osob mezi šestnácti a dvaceti pěti lety. Těm se ovšem podává silnější dávka.

Do studie bylo rovněž zařazeno téměř 2 000 dětí (celkem tedy zhruba 4 500 dětí) ve věku šest měsíců až pět let, které dostávaly tři mikrogramy účinné látky. Výsledky této studie by se měly objevit koncem roku 2021. Psali jsme také: Nová analýza o původu koronaviru. Pokud se potvrdí, bude to velké překvapení.

Zdroj: pfizer.com, businesswire.com, apnews.com.

Kateřina Kofroňová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu