|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Německo až na výjimky zruší bezplatné testy na koronavirus 

Země stupňují tlak na vakcinaci. Nejlepší motivace očkovaných bude jejich zvýhodnění

23. září 2021 08:43 / Depositphotos
 0   0
Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula je přesvědčen, že nejlepší motivace k vakcinaci proti koronaviru, je zvýhodnění očkovaných. Příklad bychom si měli vzít v zahraničí. Například Německo od října ruší bezplatné testy na covid-19, které dosud platily zdravotní pojišťovny.

„Zvýhodňování očkovaných je cesta, jakým způsobem postupovat, protože ostatní metody příliš úspěšné nebyly. Když se podíváme zpět, tak největší motivací bylo asi cestování do zahraničí, protože lidé zpravidla nepřemýšlí o svých zdravotních handicapech nebo jiných zdravotních záležitostech," uvedl Prymula pro CNN Prima NEWS. V Rakousku nebo Německu tento způsob motivace k očkování nazývají férovostí. „Měli bychom je následovat,“ vyzval epidemiolog.

Německo stejně jako Česko zvyšuje tlak na to, aby se lidé nechali očkovat proti nemoci covid-19. Země od 11. října až na výjimky zruší bezplatné testy na covid-19, které dosud platily zdravotní pojišťovny. Kdo je bude potřebovat, musí si test od 11. října sám zaplatit. Výjimku budou mít pouze čtyři specifické skupiny, k nimž se ještě na přechodnou dobu do konce letošního roku přiřadí skupina dětí od 12 do 17 let a také těhotné a kojící ženy. Obě posledně jmenované skupiny se mohou nechat očkovat teprve krátce, píše server týdeníku Focus s odvoláním na německého ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU).

Děti od 12 do 17 let a těhotné by podle plánu spolkového ministra zdravotnictví mohly využívat bezplatné testy do konce letošního roku. „Pro obě skupiny přišlo doporučení od odborníků k očkování nedávno,“ řekl Spahn. Podporu mu vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová. „Dnes jsme v jiné situaci, vakcín máme dostatek, proto očkování musíme co nejvíce propagovat," řekla a zdůraznila, že přístup k bezplatným rychlotestům budou mít lidé, kteří očkováni zatím být nemohou.

Ostatní neočkovaní si budou muset testy platit sami a jejich cena bude vyšší. O kolik se zdraží, ministerstvo zdravotnictví neuvedlo, protože to bude záležet na volném trhu. Zdravotní pojišťovny by aktuálně za test PCR v laboratoři zaplatily 43 eur, za antigenní test asi jedenáct eur. To by mohla být vodítka pro budoucí ceny, ovšem záleží na tom, kde se člověk nechá testovat a jak rychle potřebuje výsledek. Například na letišti v Mnichově stojí PCR test s výsledkem od dvou do čtyř hodin 128 eur, antigenní test je tam za 45 eur. Změna v očkování? Až tento návrh projde v Německu, přijme ho většina států EU.

Zdroj: dw.com, cnniprima.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu