|  ZPRÁVY
čt 12. prosince, svátek má Simona, zítra Lucie
Domácí
Bufet vznikl v roce 1931 a v dobách své největší slávy se zde denně občerstvilo na deset tisíc lidí 

Nejpopulárnější bufet v zemi. Kdo tam nechodil, jako by u nás ani nežil

24. září 2021 14:26 / Profimedia
 0   0
Letos je to devadesát let, kdy Pražané poprvé vstoupili do nejznámějšího pražského bufetu. Tím byl Automat Koruna. Vznikl v roce 1931 a v dobách své největší slávy se zde denně občerstvilo na deset tisíc lidí.

Málokdo dnes ví, že právě podle Koruny dostaly i ostatní pražské provozovny rychlého občerstvení název automat. Byl zde totiž umístěn první pražský jídelní automat, který po vhození příslušného obnosu vydal hostovi obložený chlebíček nebo natočil z kohoutku limonádu. Pražáci si na něj jistě vzpomínají. Až do počátku devadesátých let minulého století oživovala Koruna roh Václavského náměstí a ulici Na Příkopě. A nutno podotknout, že do dnešních dnů schází nejen Pražanům.

Automat Koruna sloužil Pražanům více než šedesát let a pamětníci na něj nedají dopustit. Při této vzpomínce se mnohým zaleskne slza v oku a začnou se sbíhat sliny na proslavené lahůdky. Na jeho počest vznikla i parafráze na známou Gottovu píseň „Korunou si hodím, až se budeš ptát...“, která začínala slovy „Do Koruny chodím, protože mám hlad."

Většině z nás, kteří jsme Korunu navštěvovali, asi utkvěl v paměti jahodový koktejl, jehož se tady prodalo, vypilo a vybryndalo na oblečení od montérek až po smokingy neuvěřitelné množství. V dobách největší slávy se tu prodávalo okolo 50 tisíc porcí denně.

Ale nebyly jen koktejly. Proslulé byly bramboráčky, které proslavil film Jáchyme hoď ho do stroje, ale i masové smažené placičky, které dnešní generace zná již jenom z McDonalda pod názvem hamburger. Ale tam ho podávají v nějaké prapodivné sladké housce. Tenkrát se ovšem tato dobrota jmenovala vepřenka a podávala se s hořčicí, cibulí a měkkým krajícem chleba. A byla to lahůdka, na kterou se nezapomíná. Stejně tak jako na domácí párečky, které byly opravdu ve střívkách a ne v igelitu jako dnes.

Proslavené bylo i ruské vejce. Ono tedy s Ruskem nemělo nic společného a pamětníci tvrdí, že vzniklo jaksi z nouze, když v kuchyni zbyla drobátko plesnivá červená řepa a již mírně zasmrádlé olejovky. Spořivý kuchař tyto suroviny pokrájel, smíchal s trochou bramborového salátu, přidal polovinu vejce natvrdo a celé to zamaskoval porcí majonézy. V souladu s tehdejší dobou, kdy vše z východu bylo nejlepší, nazval finální produkt ruským vejcem. Ono i tak to bylo ideologicky pochybné protože carské Rusko bylo vlastně nepřítelem tehdejšího SSSR, ale to už pravděpodobně nikomu z tehdejších papalášů nedošlo. Jak chutnala ta opravdu první, to již dnes nezjistíme, ale ta další již byla výborná. 

Vzpomínáme i na jedno z nejlevnějších jídel, kdy za pouhých Kčs 2.40,- (možná 2.60,-) si mohl člověk objednat porci šesti houskových knedlíků s omáčkou od plněného paprikového lusku. A když měl kliku, tak se mu objevil na talíři i zbytek lusku či kousíček té masové náplně. Zejména pro studenty to byla "božská mana", kdy se dosyta najedli a zbylo jim tak mnohem více, když pak vyrazili na pivo třeba k Vejvodům nebo i ke Flekům, což byla tehdy hospoda, kam se mohl i chudý tuzemský student zajít osvěžit půllitrem vyhlášené černé třináctky.

Prostě Koruna byla díky svému umístění, lidovým cenám i pro svou otevírací dobu, na tehdejší poměry neobvykle dlouhou, kdy se zavíralo až ve 22 hod. místem, kam se slušelo zajít po práci, kině nebo divadle. A nebylo vůbec nic zvláštního spatřit, jak si vedle sebe pochutnává tehdejší „somrák" a dáma v hluboké večerní. 

Zdroj: pražskýdenik.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu