|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Babiš i Orbán se dlouhodobě netají vzájemnými sympatiemi 

Babiš zapojí do předvolební kampaně jednoho z nejvýraznějších zahraničních politiků

23. září 2021 07:14 / Depositphotos
 0   0
Andrej Babiš odletěl na pozvání Viktora Orbána do Budapešti, kde se zúčastní čtvrtého ročníku Demografického summitu. Maďarský premiér za Babišem naopak přiletí příští středu 29. září do Prahy. Oba premiéři se netají vzájemnými sympatiemi.

Kromě českého premiéra v Budapešti na demografickém summitu vystoupí řada odborníků, promluví i slovinský předseda vlády Janez Janša, maďarský premiér Viktor Orbán či viceprezident v administrativě někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa Mike Pence.

Záměrem čtvrtého ročníku tohoto summitu, letos s tématem Rodina: klíč k udržitelnosti, je diskuze o podpoře mladých rodin, vytváření co nejlepších podmínek pro zvyšování porodnosti a zamezení stárnutí populace, obzvláště v západních.

Kromě samotného summitu Babiš zavítá i na maďarsko-srbské hranice, kde si prohlédne technické a personální zabezpečení hraničního prostoru. Premiérova cesta do Maďarska se uskuteční jen týden před Orbánovou oficiální návštěvou Česka. Premiéři, které pojí osobní přátelství, se v Praze setkají 29. září. „Oficiální bilaterální schůzka bude až v Praze, v Budapešti se setkají pouze neformálně," potvrdil Úřad vlády.

Maďarský premiér Viktor Orbán tak podpoří českého předsedu vlády Andreje Babiše v předvolební kampani. Mluvčí vlády Vladimír Vořechovský řekl Deníku N, že se Orbán zúčastní mítinku v Ústí nad Labem. Babiš také Orbána vezme na projížďku Ústeckým krajem, uvádí deník. Obědvat budou na Větruši, kde ANO v srpnu zahájilo předvolební kampaň.

Babiš i Orbán se dlouhodobě netají vzájemnými sympatiemi, kdy chápou skupinu V4 jako protiváhu vůči Bruselu. Oba premiéry také spojuje odpor k povinnému přerozdělování migrantů a kritika obou směřuje i na další aktivity Evropské unie.

Dlouholetý maďarský premiér byl v Praze za poslední roky vícekrát, naposledy v lednu 2020, kdy s Babišem zasedli v nově zrekonstruované Státní opeře. Babiše navštívil v Praze také v roce 2018, kdy ho český premiér označil za svého přítele a pochválil politiku Maďarska vůči Evropské unii. Ocenil také jeho tvrdý postoj proti kvótám a nelegální migraci. Babiš tvrdě zaútočil na obě koalice. Upekly jste podvod na voličích, říká premiér.

Zdroj: vlada.cz, deníkn.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu