|  ZPRÁVY
po 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Domácí
Koronavirus SARS-CoV-2 se zdokonaluje. Stále lépe se šíří vzduchem a ohrožuje tak více lidí 

Koronavirus se zdokonalil. Vykazuje lepší schopnosti, aby se mohl rychleji šířit, varují vědci

21. září 2021 08:26 / Depositphotos
 0   0
Bezmála dva roky sužuje téměř celý svět koronavirus SARS-CoV-2, způsobující pandemii onemocnění COVID-19. Virus v průběhu času mutuje a jeho nové verze často vykazují lepší schopnosti a vlastnosti. Výzkumy ale ukazují, jak se proti novým kmenům bránit, a potvrzuje se, jak efektivní je krytí dýchacích cest.

Výsledky nové studie virologů z Marylandské univerzity ukazují, že se SARS-CoV-2 evolučně mění tak, aby se snadněji a lépe přenášel vzduchem. 

Studie se týkala varianty alfa, nikoli aktuální delty, protože v době výzkumu byla dominantní, ale vědci poznamenávají, že nyní dominantní varianta delta je ještě nakažlivější. Zjištění ukazují, že v pozdějších verzích se ve srovnání s původními kmeny ve vydechovaném vzduchu nachází podstatně více viru, což zvyšuje riziko nákazy dalších osob v okolí. Jde přitom o nezanedbatelný rozdíl – množství viru ve vzduchu u osob nakažených SARS-CoV-2 alfa je 43 až 100krát vyšší než u osob nakažených původními kmeny.

„Naše nejnovější studie přináší další důkazy o významu přenosu viru vzduchem," uvedl hlavní autor studie, epidemiolog Don Milton. „Víme, že varianta delta, která dominuje nyní, je ještě nakažlivější než varianta alfa. Náš výzkum naznačuje, že se varianty stále lépe šíří vzduchem, takže kromě očkování musíme zajistit i lepší větrání a nosit těsněji přiléhající ochranu dýchacích cest, abychom šíření viru zastavili."

To však podle vědců nemůže vysvětlit zvýšené množství viru nalezeného v dechu pacientů. Varianta Delta, která je nyní rozšířená v mnoha zemích, je ještě infekčnější, což naznačuje, že se virus vyvíjí způsobem, který mu umožňuje lepší přenos vzduchem.

Výzkum se věnoval i nošení ochranných pomůcek. Podle očekávání se ukázalo, že nošení chirurgických nebo látkových masek nakaženým výrazně snižuje množství viru ve vzduchu. Vědci připouštějí, že množství viru nalezeného ve stěrech od pacientů s kmenem alfa bylo větší než u ostatních.

Vědci také zjistili, že volně přiléhající roušky a chirurgické masky snižují množství viru, který unikne do ovzduší v okolí nakažených osob, přibližně o polovinu. Bohužel však nezabrání tomu, aby se infekční virus do ovzduší dostal. V tomto směru by měl být o něco účinnější respirátor.

Doktorka Jennifer German uvedla, že koronavirus může být ve vydechovaném dechu a používání roušek snižuje (avšak neeliminuje) riziko přenosu na ostatní lidi. To znamená, že pro ochranu osob na pracovištích a ve vnitřních prostorách je důležité násobit ochranu. Kromě očkování také například zajistit lepší větrání, zvýšenou filtraci, UV dezinfekci vzduchu a nosit těsně přiléhající masky či respirátory. Stačí malá změna ve vládě a covid zmizí, tvrdí slavný olympionik.

Zdroj: acedemic.oup.com, vtmzive.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu