|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Trosky rakety vstoupily do atmosféry a dopadly do Indie 

V Indii spadly z nebe záhadné kovové předměty. Podle expertů mohou pocházet z čínské rakety

06. dubna 2022 17:16 / Depositphotos
 0   0
O víkendu se z nebe do jedné z indických vesnic zřítily dva obrovské kovové předměty. O původu ocelového prstence a koule se nyní diskutuje, ale předpokládá se, že by mohlo jít o části čínského raketového nosiče.

K velkému překvapení a možná i strachu obyvatel jedné indické vesnice došlo o tomto víkendu, když na ně z nebe dopadly obrovské kovové součásti neznámého původu. Místní vědci však předpokládají, že tyto díly mohou pocházet z čínského raketového nosiče, který byl vypuštěný v loňském roce a nyní možná sestoupil zpět do atmosféry.

Váha velkého kovového prstence o průměru více než dva metry byla odhadnuta na čtyřicet kilogramů. Obyvatelé státu Maháráštra tento zvláštní předmět objevili v poli nedaleko jejich vesnice. Podle vyjádření místních dopadl kovový díl na pole během sobotního večera. Informoval o tom server Dailymail.

Obešlo se bez zranění

 „Připravovali jsme společnou hostinu, když se na obloze rozzářil červený kotouč, který s rachotem dopadl na prázdný pozemek ve vesnici,“ řekla listu The Times of India nejmenovaná žena z okresu Čandrapúr ve státě Maháráštra.

Podle slov místních obyvatel lidé zaběhli do svých domovů a nechtěli vycházet ven kvůli obavám z opakování tohoto zvláštního jevu, jehož byli svědky. Další kovový předmět, tentokrát v podobě koule, dopadl v jiné vesnici ve stejném okrese. Podle agentury PTI, která o incidentu informovala však v obou případech nedošlo k žádnému zranění. 

Velký kovový prstenec dopadl do indické vesnice

Některé součásti přežijí průchod atmosférou

Podle expertů, kteří se zabývali pořízenými fotografiemi, prstenec nápadně připomíná součást čínské rakety Dlouhý pochod 3B. Podle expertů je také velmi pravděpodobné, že zbytek rakety mohl shořet v atmosféře, některé hmotnější součásti ale mohou dopadnout na zemský povrch. Stalo se tak například v roce 2020 kdy trosky stejného typu rakety dopadly na Pobřeží slonoviny, kde způsobily materiální škody. Dále čtěte: (Nový pohon pro vesmírné lodě využívá jaderné reakce. NASA oprášila starou technologii).

Zdroj: Dailymail, Indiatoday.

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu