|  TECHNIKA
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Vojenství
Hypersonická střela vylétne nejprve do vesmíru a vrátí se zpět do atmosféry 

Hypersonický postrach jménem Zirkon. Ruská raketa je tak rychlá, že je nemožné ji zneškodnit

27. března 2022 07:57 / Depositphotos
 0   0
Ruská hypersonická střela Zirkon, kterou jsou vybaveny některé ruské lodě, je tak rychlá, že je nemožné ji během cesty k cíli zneškodnit. Tato střela dokáže letět až rychlostí Mach 7. Podobně jako hypersonické zbraně jiných zemí představuje obrovskou hrozbu. Rusko nedávno svou raketu Zirkon odpálilo na vzdálený pozemní cíl.

Stejně jako všechny hypersonické zbraně umožňuje i Zirkon rychle ničit cíle, zatímco nepřátelská obrana nestačí adekvátně reagovat. Tento typ zbraní je velice nebezpečný, protože proti zkáze, kterou mohou způsobit v případě, že nesou jaderné hlavice, se prakticky nejde bránit. 

V loňském roce ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z testu svého hypersonického zbraňového systému Zirkon, který je určen k útoku na lodě a pozemní cíle. Tato hypersonická střela létá rychlostí téměř Mach 7. V rámci konfliktu na Ukrajině zatím tato zbraň použita nebyla, ale podle dostupných informací byla použitá jiná hypersonická zbraň na zničení podzemních skladů munice ukrajinské armády.

Umí letět ještě rychleji

Testovací raketu v Barentsově moři vypustila Fregata ruského námořnictva admirál Gorškov. Raketa byla namířena na pozemní cíl vzdálený 350 kilometrů a ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dosáhla rychlosti "asi Mach 7“. Rusové mají rovněž údajně v plánu těmito střelami vybavit svoje válečné lodě a ponorky. Jiné vojenské zdroje nicméně tvrdí, že Zirkon dokáže letět i rychlostí Mach 9.

Podle dostupných záběrů z testu Zirkon vypálí z raketového sila. Po odpálení rakety korigují stoupání střely z úhlu 90 stupňů na úhel 70 stupňů ve směru cíle. Ta následně vyhoří a spadne do moře. Samotná střela pak vystoupá do nadmořské výšky, kde je vzduch řidší a je tam tedy i menší tření vyvolávající teplo, než se pravděpodobně snese na svůj cíl.

Jaderná hrozba

Zirkon je taktická zbraň určená k odpalu z válečných lodí a ponorek. Střela má údajně maximální dolet 1 000 kilometrů. Jedním z hlavních cílů pro Zirkon je letadlová loď spojenců z NATO, přičemž nadzvuková střela rakety dává napadené straně jen opravdu málo času na to, aby ji protivzdušná obrana zničila.

Raketa může nést rovněž jadernou hlavici a představuje skutečně velkou hrozbu. Nicméně obrana letadlových lodí na moři je velmi propracovaná a není jednoduché ji zničit i s tak rychlou zbraní. Dále čtěte: (Létající tanker amerického letectva LMXT se bude účastnit strategických misí).

Zdroj: Reuters, Barents Observer.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: střela, Rusko, zvuk, rychlost
Zavřít reklamu