|  TECHNIKA
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Věda a technika
Nalezené přepravní záznamy zatím nevypovídají nic o tom, jak Egypťané dokázali pyramidy postavit 

Přepravní záznamy egyptských pyramid údajně vydaly důkaz, že nebyly postaveny mimozemšťany

29. března 2022 18:58 / Pixabay
 0   0
Konspirační teorie o mimozemšťanech, kteří postavili egyptské pyramidy, by prý konečně mohly vzít za své. Ovšem přepravní záznamy jsou jedna věc, kdo ale Egypťanům poradil, to je věc druhá.

Nedávno objevené dokumenty podrobně popisují obrovské úsilí, které bylo zapotřebí k vybudování Velké pyramidy v Gíze před více než 4 600 lety.

Papyry vydaly svědectví

Artefakty objevené v egyptské východní poušti podrobně popisují fungování a práci jednoho z těch, kteří měli stavbu také na starosti. Byly nalezeny v roce 2013 a jsou předmětem nové knihy, kterou napsali egyptologové Pierre Tallet a Mark Lehner, uvádí The Spectator.

Mnozí se dosud ptali, jak by bylo možné, aby starověcí Egypťané postavili tak neuvěřitelné stavby pomocí 4 000 let staré technologie. Dnes to vypadá, že skutečně používali tisíce otroků, kteří tahali saně s obrovskými kamennými bloky a kladkový systém, aby je vytahovali po svazích pyramidy.

Papyry nalezené v roce 2013, údajně nejstarší papyry na světě, vyprávějí příběh středně postaveného stavebního předáka Merera a jeho 40členného námořního družstva. Merer byl kapitánem elitní jednotky, která převážela dělníky a vápencové bloky nahoru a dolů po Nilu. 

Cestovali také na Sinaj a Punt, aby shromáždili materiály, jako je měď, která pokrývala konečné struktury pyramid. Nicméně se předpokládá, že čtyřem týmům, jako byl ten Mererův, by trvalo 20 let, než by dopravily pouze obkladový kámen pro Velkou pyramidu.

Nejasnosti stále převažují

Vědci strávili roky zjišťováním, jak přesně byla Velká pyramida postavena. Předpokládá se, že vybudování obrovské stavby trvalo armádě o počtu nejméně 4 000 dělníků skutečně 20 let. Voda byla použita k mazání obrovských kamenných bloků, když byly vlečeny po písku, než byly dopraveny na místo.

Zatímco mnohé z dřívějších stupňovitých pyramid neměly hladké strany, pozdější pyramidy je naopak měly, což je důkazem toho, jak moc se techniky Egypťanů postupem času zlepšovaly.

Dodnes však přesně nevíme, jak byly extrémně sofistikované budovy postaveny, a historici se v mnoha detailech stále neshodnou. Takže mimozemšťané mohou být stále ve hře. Také čtěte: Velká sluneční bouře může zničit Zemi. Už se to kdysi téměř stalo a bude se to opakovat.

Zdroj: The Spectator, The Sun.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu