|  TECHNIKA
ne 28. dubna, svátek má Vlastislav, zítra Robert
Auto
Expirace helmy se liší podle výrobce 

Motocyklová helma nevydrží věčně, jejich expirace se liší podle výrobce

03. dubna 2022 18:03 / Pixabay
 0   0
Na rozdíl od potravin nemají motocyklové helmy nikde žádné datum expirace. Ale to neznamená, že vydrží věčně. Naopak. Po pár letech je nutné pořídit si novou, pokud chcete zůstat v bezpečí.

I když je vaše helma na motorku zvenku pořád jako nová, je to její vnitřní část, která podléhá zubu času. Jde konkrétně o tu část, která je pod vnějším karbonovým kevlarovým nebo plastovým pláštěm a nad plyšovou vložkou. Co to je? Obyčejná pěna z expandovaného polystyrenu, jak píše The Drive.

Pěna časem ztratí svoji účinnost

Právě pěna v přilbě má poskytovat absorpci nárazu v případě nehody, pádu nebo nárazu. Kvůli svému složení, teplu, potu, času a dalším faktorům se však časem snižuje hustota pěny, což vede ke ztrátě její účinnosti. A pokud navíc zažijete se svou helmou nějakou havárii, nebo třeba jen upadne na chodník, pak se životnost pěny ještě snižuje.

Takže jinými slovy, přesně to jediné, co vaší hlavě poskytuje ochranu, má omezenou životnost. Pokud jste tedy už s helmou absolvovali pád z motorky, nebo vám párkrát upadla na chodník nebo silnici, je téměř jisté, že se v pěně utvořily trhliny. Takovou helmu je nejlepší vyměnit ihned za novou.

Jaká je průměrná doba expirace

Motocyklová helma vám vydrží něco mezi pěti až sedmi lety. Ale liší se podle výrobce. U některých jsou to dokonce pouze tři roky. Abyste měli jistotu, je ideální najít na své helmě datum výroby, protože expirační datum, jak už bylo řečeno, na ní není.

Datum výroby bývá u většiny helem na jednom z podbradních pásků nebo pod vycpávkami u uší. Jaká je ale životnost vaší helmy? Abyste si to mohli spočítat, budete muset složitě hledat na internetu podle výrobce. Také čtěte: Padesát let vývoje městských vozů Peugeot: Elektromobily na začátku i na konci.

Zdroj: The Drive, Head Don´t Bounce.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu