|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Pluto má na svém povrchu aktivní kryovulkány 

Data ze sondy New Horizons ukázala pozoruhodné vulkány na vzdáleném Plutu. Nepodobají se ničemu, co známe ze Země

31. března 2022 13:52 / Nature Communications / volný zdroj foto
 0   0
Nový vědecký výzkum dat ze sondy New Horizons odhalil přítomnost zvláštních kryovulkánů na Plutu. Tyto podivné ledové sopky navíc podle vědců chrlí gelovitou hmotu. Dosud se nepodařilo podobné geologické anomálie odhalit nikde jinde ve vesmíru.

Vědci objevili díky analýze dat ze sondy New Horizons velice zvláštní útvary na povrchu planetky Pluto. Ta ukázala, že na povrchu tohoto tělesa se nachází takzvané kryptovulkány, které se nepodobají ničemu, co dosud vědci ve sluneční soustavě objevili. Další zajímavostí také je, že tyto útvary jsou s velkou pravděpodobností stále aktivní a chrlí hmotu podobnou gelu.

Pokud je vědecké tvrzení pravdivé, znamená to, že tato planetka je mnohem dynamičtějším světem, než se doposud věda domnívala. Data ze sondy odkryla přítomnost nejméně deseti kryptovulkánů, které vytlačují obrovské množství ledu, který je s největší pravděpodobností vodního původu. Nová vědecká studie byla zveřejněna ve vědeckém časopise Nature Communications.

Zvláštní kryovulkány

Samotnou přítomnost kryovulkánů už vědci identifikovali dříve u trpasličí planetky Ceres, stejně jako u některých měsíců obíhajících Jupiter, Saturn a Neptun. U žádných z těchto planetek ale nepanují na povrchu stejné podmínky jako na Plutu, které má odlišnou směs ledových materiálů. 

„Nález těchto prvků skutečně naznačuje, že Pluto je aktivnější nebo geologicky živější, než jsme si mysleli. Kombinace těchto rysů, tedy že jsou (sopky) geologicky mladé, pokrývají rozsáhlou oblast a jsou s největší pravděpodobností tvořeny vodním ledem, je překvapivá, protože to vyžaduje více vnitřního tepla, než jsme si mysleli, že Pluto v této fázi své historie má, “ uvedla Kelsi Singerová ze Southwest Research Institute v Boulderu v americkém Coloradu.

Status planety

Pluto bylo dříve považováno za planetu, ale v roce 2006 o svůj status přišlo. Tento drobný svět měří v průměru jen něco málo přes 2380 kilometrů a je tedy menší než Měsíc. Pluto se nachází od Slunce ve vzdálenosti asi čtyřikrát větší než Země. Na jeho povrchu se nachází planiny, hory a krátery. Data o jeho povrchu nasbírala sonda New Horizons, která se k němu přiblížila v roce 2015 na vzdálenost 12,5 kilometru. Dále čtěte: (Roky si mysleli, že pozorují černou díru. Nyní astronomové zjistili, že záhadný objekt je něco zcela jiného).

Zdroj: Nature Communications, sci-news.com.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu