|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Ruská raketa Sojuz vynesla na oběžnou dráhu českou družici 

Ruská raketa Sojuz vynesla do vesmíru českou družici Lucky-7

06. července 2019 06:16 / Internet
 0   0
Novou českou družici Lucky-7 zkonstruovanou českými vědci vynesla spolu s dalšími třiceti vědeckými zařízeními do vesmíru ruská raketa Sojuz 2.1b. Tato raketa odstartovala z nového kosmodromu Vostočnyj na Dálném východě.

Nová česká družice, kterou zkonstruovali čeští experti z ČVUT, byla vynesena do vesmíru ruskou raketou Sojuz 2.1b. Tato vesmírná sonda by měla umožnit ověřit poznatky z oblasti stavby elektronických systémů a také vesmírné radiové komunikace.

Družice s názvem Lucky-7 je podle jejích strůjců vyrobena z běžných součástek a materiálů. Jejím cílem je otestovat, zda mohou být běžně dostupné součástky využity pro mise v hlubokém vesmíru a také pro mise na Mars a Měsíc.

Vědci tak chtějí vyzkoušet to, co ještě nikdo předtím a získat cenné znalosti o vlivu vesmíru na běžně dostupnou elektroniku. Celý projekt přitom vyšel pouze na 500 tisíc korun a jedná se tak o nejlevnější vesmírnou vědeckou laboratoř v historii.

Od sondy Lucky-7 vědci očekávají, že by se na oběžné dráze kolem Země mohla udržet nejméně 25 let. Jedou z nejvýznamějších částí výzkumu bude vliv radiace na člověka, který bude sonda zkoumat za pomoci speciálního detektoru.

Každý den bude sonda odesílat data k vědecké analýze. Vyhodnocovat se bude také fungování detektorů v kosmickém prostředí s cílem vyvinout lehčí zařízení s výkonnějšími systémy.

Během jednoho startu vynesla ruská raketa do vesmíru také ruskou meterologickou družici Meteor-M a několik desítek miniaturních satelitů CubeSat z celkem 11 zemí. Dále čtěte: (Turisté se poprvé v historii podívají na Mezinárodní vesmírnou stanici. NASA ji chce zpřístupnit veřejnosti).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu