|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Plešatost trápí miliony lidí po celém světě 

Plešatí muži mohou být již brzy minulostí. Kalifornským vědcům se podařil neuvěřitelný pokrok

03. července 2019 19:09 / Internet
 0   0
Tým vědců z Kalifornie vytvořil zcela přirozeně vypadající vlasy rostoucí z lidské tkáně, a to za pomoci kmenových buněk. Úspěch vědců by tak mohl znamenat doslova revoluci v oblasti vlasové péče a celého průmyslového odvětví s tím spojeného.

Vědci z kalifornského výzkumného ústavu Sanford Burnham Prebys vytvořili vlasy za pomoci kmenových buněk. Díky jejich úspěchu by mohly miliony mužů po celém světě, kteří trpí plešatostí, znovu získat vlasy.

Plešatost je zdravotní problém, kterým trpí pouze ve Spojených státech přibližně 80 milionů převážně mužů, ale také žen a dětí. Tato vada je dána geneticky, nebo je spojena s dalšími zdravotními problémy.

Nový vědecký postup překonal technologické bariéry, které bránily tomu, aby tato nová metoda mohla být aplikována v praxi. Podle autorů se jedná o průlom v oblasti vlasové péče, kterého se dosud nikomu nepodařilo dosáhnout.

Vědci studovali buňky v takzvané dermální papile, což je tkáň, která přivádí živiny do vlasové cibulky. Vědci již před čtyřmi lety dokázali experiment aplikovat na myši, ale celý proces potřeboval ještě mnoho vylepšení, aby mohl být aplikován na lidi.

Základem celého postupu je mřížka vyrobená ze stejného materiálu jako vstřebatelné stehy. Díky ní je možné kontrolovat směr růstu vlasů a celý proces tak udržet pod kontrolou. Samotná mřížka se po nějaké době vstřebá do těla pacienta. Dále čtěte: (Geneticky upravená houba může zachránit miliony životů po celém světě)

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu