|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Opuštěná vědecká základna stále provádí některé operace 

Opuštěná základna duchů hluboko v Antarktidě stále provádí výzkum i bez přítomnosti lidí

04. července 2019 07:58 / Internet
 0   0
V extrémním chladu a temnotě se nyní nachází výzkumná základna Halley VI na Antarktidě, kterou museli vědci opustit. Přestože je zcela odříznuta od světa, vědecká zařízení a systémy uvnitř základny stále běží a provádí výzkum.

Výzkumná stanice Halley VI se nachází na ledovcové pláni v Bruntu v Antarktidě. Tato stanice je vybavena pro celoroční pobyt vědců, ale přesto zůstala zcela opuštěna. Vědci se obávali trhlin, které se poblíž základny začaly objevovat a zvětšovat.

Přestože se nyní základna nachází v extrémním chladu a temnotě, stále je v provozu a provádí některé vědecké operace. Pokud je základna evakuována, měl by se všechen výzkum pozastavit, což se ale nestalo.

Minulý týden vědci z britského průzkumu Antarctic Survey (BAS) oznámili, že během zimní odstávky základna Halley VI úspěšně pokračovala v měření klimatu a ozónu, přestože do ní lidská noha nevstoupila od února.

Zařízení je podle vědců stále funkční díky autonomnímu energetickému systému, který dodává elektřinu do vědeckých přístrojů stanice. Jádrem platformy je mikro-turbína instalovaná v kontejneru s řízenou teplotou, který běží na autonomním palivovém systému, který udržuje Halley VI a všechna jeho monitorovací zařízení v chodu.

Mikro-turbína, kterou výzkumníci přirovnávají k „proudovému motoru v krabici,“ musí být schopna pracovat nepřetržitě bez servisu po dobu devíti měsíců, aby udržela základnu Halley VI v chodu, než se na ni vrátí vědci.

Mezi nejdůležitější přístroje patří nástroj nazvaný „AutoDobson“, který je plně automatizovanou verzí zařízení, které umožnilo stanici Halley Research Station odhalit v 80. letech ozónovou díru. Dále čtěte: (Město duchů v Lotyšsku bylo tajným vojenským zařízením SSSR, ukrývalo radarovou základnu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu