|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Marihuana je lehká droga, kterou lidé užívají po staletí 

Archeologické nálezy z Číny naznačují, že s kouřením marihuany začali lidé už před několika tisíci lety

14. června 2019 20:33 / Internet
 0   0
Užívání marihuany je v lidské kultuře zakořeněno již tisíce let, jak naznačují nové objevy z Číny. Poslední objevy rituálních předmětů v Číně, na kterých byly nalezeny stopy marihuany, jsou staré nejméně 2 500 let.

Stále více zemí se v poslední době přiklání k určité formě legalizace užívání konopí. Užívání této lehké drogy však rozhodně není ničím novým, jak naznačují důkazy z Číny. Rituální předměty totiž odhalují, že tuto drogu kouřili lidé již před 2 500 lety.

Archeologové v západní Číně objevili rituální předměty, které se používají k pálení vonných látek. V nádobě na uhlíky však vědci našli zbytky konopí s vysokým obsahem psychoaktivní látky THC. Dávní Číňané pravděpodobně konopí sypali na uhlíky a vdechovali uvolňující se kouř.

Konopí se v těchto dobách využívalo při obřadech, kde se lidé v kombinaci s hudbou snažili komunikovat s přírodními duchy. Na objevu je zvláštní to, že lidé již tenkrát sklízeli odrůdy konopí s vysokým obsahem THC.

Během vykopávek vědci také zkoumají stav konkrétních nálezů a všimli si, že jedna z nádob je mnohem více ohořelá než druhá. Tato byla použita pravděpodobně při pohřbu ostatků, které archeologové v místě také objevili.

Podobné, i když mladší nálezy archeologové už dříve našli třeba na severu Číny nebo v pohoří Altaj v Rusku. Dvojice archeologů, která pohřebiště objevila, také odhaduje, že právě z Pamíru se užívání konopí rozšířilo dál do Asie a později Evropy. Přes tuto oblast totiž vedla důležitá obchodní cesta známá jako Hedvábná stezka. Dále čtěte: ().

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu