|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Admirál Gorškov je ruské válečné plavidlo, které navštívilo Havanu 

Ruská válečná loď navštívila kubánskou Havanu. Jde o demonstraci námořních sil

30. června 2019 15:26 / Internet
 0   0
Fregata ruského námořnictva Admirál Gorškov zakotvila tento týden u pobřeží Havany na Kubě. Toto ruské plavidlo vyplulo z Petrohradu 26. února a během své okružní plavby již navštívilo Džibutsko, Srí Lanku a Čínu, Ekvádor a poté proplulo Panamským průplavem do Karibiku.

Válečná plavidla ruského námořnictva zakotvila po dlouhé okružní plavbě v Havaně. Skupina lodí zahrnuje multifunkční logistickou loď Elbrus, střední námořní tanker Kama a záchranný remorkér Nikolai Chiker.

Ruská námořní skupina již navštívila Džibutsko, Srí Lanku a Čínu, zastavila v Ekvádoru a poté pokračovala Panamským průplavem do Karibiku. Toto je první významná cesta Admirála Gorškova, který zahájil svou službu u ruského námořnictva v roce 2018.

Admirál Gorškov je dlouhý 130 metrů a má výtlak přibližně 4 500 tun. Fregata je vyzbrojena jednou 130milimetrovou námořní zbraní A-192M Armat, osmi protiletadlovými raketami SS-NX-26 a raketovým systémem Hurikán. Podle zpráv je loď také vybavena střelami BrahMos, které jsou určeny k ničení nepřátelských lodí.

BrahMos, vyvinutý Indií a Ruskem, je protilodní raketa poháněná náporovým motorem s vysoce explozivní hlavicí. BrahMos je snad nejrychlejší protilodní raketa současnosti a je schopna letět těsně nad vlnami rychlostí Mach 3. 

Ruská vláda využívá tyto návštěvy svých flotil, aby demonstrovala svou námořní sílu. V minulosti takto admirál Kuzněcov podnikl například cestu do Sýrie. Ruské cesty přes Atlantik jsou však poměrně vzácné a poslední takovou cestu podnikla ruská flotila v roce 2013, kdy na Kubě zakotvil křižník. Dále čtěte: (Příšera z Kaspického moře: Sovětské monstrum bylo určeno k bleskové invazi do Evropy).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu