|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
PC a Mobil
Umělá inteligence vytváří popisky fotek na Facebooku 

Rozsáhlý výpadek Facebooku odhalil, jakým způsobem umělá inteligence třídí fotky

05. července 2019 11:00 / Internet
 0   0
Ve středu uživatelé sociální sítě Facebook zaznamenali rozsáhlý výpadek, který způsobil, že nemohly být zobrazovány fotografie. Tato událost ovlivnila službu ve Spojených státech a Evropě. Texty u fotografií však odhalily, jakým způsobem umělá inteligence třídí jednotlivé fotografie.

Rozsáhlý výpadek sociálních sítí Facebook a Instagram, který postihl uživatele napříč Spojenými státy a Evropou, odkryl také jednu zajímavost. Díky chybějícím fotografiím byly v prázdných rámečcích vidět texty, kterými umělá inteligence označuje fotografie.

Uživatelé tak měli možnost místo fotek vidět texty, které naznačovaly obecnými popisy to, co se na obrázcích nachází. Místo fotografie byly vidět nápisy jako například „Na obrázku se může nacházet: jedna nebo více osob, obloha, lidé ve stoje a vnější prostředí“.

Díky výpadku tak společnost odkryla, jak v zákulisí třídí fotografie každého uživatele. Jako první na tuto skutečnost upozornil web The Verge. Situaci s chybným zobrazováním souborů se podařilo společnosti Facebook vyřešit až ve čtvrtek nad ránem.

Tyto popisky jednotlivých fotek jsou dílem umělé inteligence, kterou Facebook používá k rozpoznání obsahu jednotlivých obrázků. Umělou inteligenci sociální síť využívá pravděpodobně od dubna 2016.

Technologie pomáhá zrakově postiženým lidem tak, že jim popisuje, co je na fotkách či ve videích. Podle reakcí však mnozí lidé o třídění nevěděli. Popisy obsahu fotografií vyvolaly i otázky, zda společnost nepoužívá označení fotek i na cílené reklamy. Dále čtěte: (WhatsApp, Facebook a Instagram už ve všech telefonech nenajdete).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu