|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Auto
Nový letoun X-59 vyvíjí NASA a Lockheed Martin 

Unikátní letoun vyvíjený NASA bude mít místo čelního skla obrovský displej

25. června 2019 19:44 / Internet
 0   0
Speciální nadzvukové letadlo, které vyvíjí americká NASA, bude mít unikátní řešení čelního skla. Díky štíhlému trupu, kde se kokpit nachází několik metrů za nosem letounu, by byla viditelnost pro piloty značně stížena, a proto inženýři místo čelního skla nainstalovali velký displej.

Inženýři NASA v rámci konstrukce nového nadzvukového letounu vymysleli unikátní řešení čelního skla, které jednoduše nahradili rozměrným displejem. Letoun je vybaven systémem kamer, které předávají obraz na displej, který poskytuje všechny potřebné letové údaje.

Místo čelního skla tak mají piloti k dispozici displej v rozlišení 4K, který simuluje obraz čelního skla. Piloti nejen, že uvidí vše před ním, ale systém mu poskytne i vizuální pomůcky během přibližování k letišti, přistávání či vzletu.

Díky složitému systému kamer a senzorů budou mít piloti k dispozici také další potřebné informace a důležité letové údaje. Podle konstruktérů se jedná o průkopnické řešení, díky kterému letoun X-59 sníží aerodynamický třesk na únosnou hranici.

Na návrhu experimentálního letadla spolupracuje NASA a společnost Lockheed-Martin. Cílem je vyvinout stroj, který by letěl nadzvukovou rychlostí bez výrazného hluku. Chtějí tak oživit nadzvukovou leteckou dopravu.

Experimentální letadlo je stále ve fázi příprav. První testovací let bude nejdříve za dva roky. X-59 nebude určené pro přepravu lidí. Testy však mohou poskytnout údaje, díky kterým opět mohou vzlétnout nadzvuková dopravní letadla. Dále čtěte: (Jedním z nejnebezpečnějších letounů světa byl sovětský Tupolev Tu-104).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu