|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Ostatky byly objeveny v olomouckém klášteře 

Vědci se domnívají, že v Olomouci byly objeveny kosterní ostatky členů rodu Přemyslovců

25. prosince 2018 13:55 / ČT
 0   0
Vědci provedli výzkum, na jehož základě se domnívají, že kosti, které byly objeveny v olomouckém Klášterním Hradisku, s největší pravděpodobností patřily Přemyslovcům. Ostatky byly objeveny již v létě a podle historických podkladů by mohly patřit knížatům Otovi I., Otovi III. a jejich rodinným příslušníkům.

Vědci na základě výzkumu předpokládají, že v olomouckém Klášterním Hradisku byly objeveny kosti členů rodu Přemyslovců, kteří žili téměř před tisíci lety a patřili k tehdejší společenské elitě. Podle historických záznamů se mohlo jednat o ostatky knížat Oty I., Oty III. nebo jejich rodinných příslušníků.

Klášter, ve kterém byly kosti objeveny byl Přemyslovci založen v 11. století. Ostatky archeologové objevili uvnitř schránky zazděné v kapli svatého Štěpána v areálu olomoucké památky.

Pro přesné určení, zda se opravdu jedná o ostatky výše zmíněných knížat, bude nutné provést ještě analýzu DNA. Vědci tak budou moci porovnat kosti s ostatními vzorky ostatků Přemyslovců, které byly objeveny na jiných místech.

Z kostí budou vědci zjišťovat nejen jejich původ, ale také to, co tito lidé jedli. Strava bohatá na maso totiž může opět poukázat na příslušníky významného rodu.

Knížata Ota I. i Ota III. sice patřili mezi Přemyslovce, přesto se o jejich životě ví velice málo. Ota I. byl nejmladším synem knížete Břetislava a Jitky ze Schweinfurtu, kterou měl podle pověsti tento odvážný válečník unést přímo z bavorského kláštera.

Ota III. také panoval jako kníže a měl velice dramatický život. Zúčastnil se odboje proti českému knížeti Vladislavovi II., ale později po jeho boku bojoval na křížové výpravě v Polsku a také na slavném tažení v Itálii, za něž dostal Vladislav II. královskou korunu. Dále čtěte: (Archeologové zjistili, jak se ve starověku stavěly lodě. Pomohl jim několik tisíc let starý vrak z Kypru).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu