|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Obrovská propadlina přerušila také místní komunikaci 

V severní části Nového Zélandu se vytvořila obrovská propast. Vešla by se do ní šestipodlažní budova

22. prosince 2018 08:18 / Internet
 6   2
Největší propadlina na Novém Zélandu, která vznikla dlouhodobou erozí horniny a následným propadem půdy, budí u místních lidí hrůzu. Tato propast se vytvořila během velice krátké doby a rozpůlila pozemek jednoho z místních farmářů.

Obrovská propast se objevila na pozemku farmáře ze severu Nového Zélandu poté, co se propadla půda nad dlouhodobě erodovaným podložím. Do obří propadliny by se bez problému vešla šestipatrová budova.

Propadlina se objevila letos v květnu a na délku měří asi jako dvě fotbalová hřiště. Obří propast objevil místní farmář, když jel ráno na motocyklu brzy ráno dojit krávy. Všiml si totiž, že kus jeho pozemku doslova přes noc zmizel.

Podle geologů byly podmínky pro tento obrovský propad půdy vytvářeny během dlouhého období silnými srážkami, které pomalu erodovaly základy vápencových hornin. Vše pak vyvrcholilo velice deštivým dubnem, kdy celý masiv zkolaboval.

Místy až dvacet metrů hluboká rokle působí nejen majestátním dojmem, ale je také skvělým časovým průřezem pro geologické výzkumníky. Díky propadu se totiž odhalily jednotlivé vrstvy půdy a vědci nyní mohou zkoumat velice dlouhé geologické období.

Na dně propasti je vidět původní vulkanický poklad, který je starý nejméně 60 tisíc let. Podle geologů je na místě již teď vidět sediment z jezera, které se na tomto místě po vulkanické činnosti vytvořilo.

Tuto největší známou propadlinu na Novém Zélandu způsobily silné srážky, které dosáhly hodnoty až 170 mm během 38 hodin. Erodovaná hornina byla vystavena extrémnímu tlaku a propadla se o desítky metrů. Dále čtěte: (Unikátní video zachycuje hravé, ale nebezpečné kosatky doprovázející plavkyni).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu