|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Na dřevěném voru přežil chlapec téměř padesát dnů 

Chlapec přežil v dřevěném plovoucím domku téměř dva měsíce na otevřeném moři

26. září 2018 10:53 / Internet
 4   0
Chlapec z Indonésie se dostal se svým dřevěným rybářským vorem daleko na otevřené moře. Se zásobami jídla a pití přibližně na týden přežil na moři téměř dva měsíce, než ho zachránila projíždějící panamská loď.

Neuvěřitelný příběh chlapce z Indonésie, který přežil sám na otevřeném 49 dní, fascinuje celý svět. Aldi Novel Adilang z indonéské provincie North Sulawesi se dostal se svou rybářskou plovoucí chatrčí na moře poté, co se utrhla kotvící lana. Chlapec byl na svém voru unesen přibližně 1 900 kilometrů od domova.

Aldi vypověděl, že ho během pobytu na moři minulo deset lodí, než si ho všimla posádka dopravní lodi z Panamy, která ho zachránila. Chlapec na otevřeném moři přežil s minimálním přídělem tekutin i jídla. Zásoby měl totiž pouze na týden, na moři ale strávil neuvěřitelných 49 dnů.

Podle japonských lékařů malý rybář přežil jen díky tomu, že je zvyklý na velice drsné životní podmínky. Plovoucí rybářské chatrče zvané rompong obvykle kotví desítky kilometrů od indonéského pobřeží, kde jejich posádka loví. Zaměstnavatel, u kterého chlapec pracoval, provozuje přibližně padesát těchto rybářských chatrčí.

Takto ukotven strávil Aldi na moři celé týdny, až se jedné bouřlivé noci utrhla kotvící lana a proud ho zanesl daleko na moře. Chlapec přežil díky tomu, že dokázal nachytat do nádob vodu z dešťů, které jsou v oblasti poměrně časté.

Zachráněn byl lodí panamského dopravce Arpeggio na konci srpna. Posádka lodi si jeho dřevěného voru také nevšimla, podobně jako celá řada dalších lodí, ale Aldimu se s posádkou podařilo spojit pomocí rádia, kterým byl vybaven. Loď společnosti Arpeggio vysadila Adilanga 31. srpna v Japonsku a nakonec se setkal se svou rodinou v Indonésii. Dále čtěte: (Vědci přišli s unikátním objevem. Našli dávno ztracený most mezi Británií a Evropou).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu