|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Hrnec plný zlatých mincí byl objeven během archeologických prací v Itálii 

Pod italským divadlem dělníci vykopali neuvěřitelný zlatý poklad z období Římské říše

14. září 2018 13:53 / Internet
 71   0
Během stavebních prací pod italským divadlem Cressoni byl objeven unikátní zlatý poklad. Jednalo se o hrnec plný zlatých mincí, které pocházejí z období pozdní Římské říše. Hodnota pokladu je podle expertů v řádech milionů eur.

Průběh stavebních prací v okolí bývalého italského divadla Cressoni v historickém severoitalském městě Como nabral nečekaný zvrat poté, co jeden z dělníků objevil v bahně rozbitou nádobu, která obsahovala neuvěřitelný zlatý poklad.

Chybějící kus nádoby zvláštního tvaru ihned prozradil její obsah. Zlatý poklad v podobě asi tří stovek zlatých mincí podle prvotních zjištění pochází z období pozdní Římské říše a pro Itálii má nevyčíslitelnou historickou hodnotu.

Divadlo, které bylo slavnostně otevřeno v roce 1870 a později se stalo kinosálem, bylo definitivně uzavřeno v roce 1997. Budova divadla měla být zbourána a na místě je plánována výstavba luxusních bytových komplexů.

Po příchodu archeologů byly stavební práce zastaveny, dokud nebude místo pečlivě prozkoumáno. Podle expertů je velice pravděpodobné, že se na místě mohou nacházet i další vzácné artefakty nebo další části pokladu.
 
Mince podle archeologů pocházejí z roku 474 našeho letopočtu a jsou v nebývale dobrém stavu, což výrazně zvyšuje jejich hodnotu. Podle prvních odhadů se jejich hodnota pohybuje v milionech eur. Dále čtěte: (V Chorvatsku byl objeven světový unikát. Tento sedm tisíc let starý nález přepsal historii potravinářství).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu