|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Ledovce tají závratnou rychlostí se stále rostoucí teplotou 

V Arktidě se uvolňují kyseliny, které požírají tamní horniny a mění krajinu k nepoznání

23. září 2018 08:35 / Internet
 21   1
Se stále rostoucí teplotou ledovce v arktických oblastech tají velmi alarmujícím tempem. Vědci navíc během výzkumu zjistili, že ledovec bohužel není to jediné, co v Arktidě taje. Permafrost totiž uvolňuje značné množství kyselin, které výrazně narušují podloží a způsobují značnou erozi.

Tým vědců zkoumal v západních arktických oblastech Kanady výskyt minerálů, které se v ledovcích vyskytují, a narazil na velice zajímavé zjištění. Objevil známky silné eroze hornin, které způsobila kyselina sírová uvolňující se z tajícího ledovce.

Ledovce v arktických oblastech jsou velmi bohaté na minerály, které se uvolňují do podloží tím, jak led roztává. Tyto minerály se pak vlivem povětrnostních podmínek nebo chemických vlivů prostředí rozpadají. Kyselina sírová, která způsobila silnou erozi horniny, se například uvolnila ze sulfidových minerálů uvězněných v ledu.

Další typ přirozeně se vyskytující chemické eroze byl způsoben kyselinou uhličitou, která také dokáže horninu při dlouhodobém působení narušovat. Tyto chemické reakce navíc do ovzduší uvolňují oxid uhličitý v množství, které rozhodně není zanedbatelné.

Arktida zažívá období dramatických změn, které dosahují rychlosti jako nikde jinde na Zemi. Ledový příkrov se rychle zmenšuje a propouští sluneční paprsky pod hladinu oceánu. Ten se následkem toho otepluje, což odnášejí zejména lední medvědi, kteří ztrácí rozsáhlé lovecké oblasti.

V arktických oblastech podobně jako na Sibiři vznikají takzvané Termokarsty, což jsou nové krajinné útvary vzniklé v souvislosti s táním ledovce. Uvolňují se zde ložiska metanu, který byl nahromaděný pod ledem a dochází k velkým propadům krajiny. Odhaduje se, že v permafrostu je také uloženo 1400 miliard tun uhlíku. Dále čtěte: (Vědci přišli s unikátním objevem. Našli dávno ztracený most mezi Británií a Evropou).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu