|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Sonda Hayabusa 2 vypustila na povrch asteroidu dva roboty 

Dvojice robotů ze sondy Hayabusa poslala na Zemi první fotografie z povrchu asteroidu

25. září 2018 09:55 / Internet
 0   2
V pátek vyvrcholila mise japonské sondy Hayabusa 2, když na povrch asteroidu úspěšně vysadila dvojici výzkumných robotů. Speciální robotická vozítka se pohybují pomocí skoků, jelikož na asteroidu je nulová gravitace. Japonsko zveřejnilo první záběry z povrchu vesmírného tělesa.

Japonská vesmírná agentura JAXA po předchozím nezdaru úspěšně přistála s dvojicí robotů na povrchu asteroidu. Dvojice robotů ze sondy Hayabusa 2 na povrch asteroidu Ryugu dosedla během pátečního večera a poslala první snímky z jeho povrchu.

Oba roboti se budou pohybovat pomocí speciální technologie po povrchu přibližně kilometru širokého tělesa, kde budou zaznamenávat teploty a snímky jeho povrchu. Na asteroidu je nulová gravitace, a proto se roboti pohybují pomocí skoků, z nichž každý trvá patnáct minut.

Japonská vesmírná agentura JAXA uvedla, že přistání robotů proběhlo bez potíží a oba jsou v dobrém technickém stavu. Japonci již získali první fotografie a také ověřili schopnost robotů se v nulové gravitaci pohybovat.

Japonská sonda vypustila oba roboty z výšky asi 60 metrů nad povrchem asteroidu. Hayabusa 2 dorazila k asteroidu Ryugu v červnu tohoto roku po více než 3 letech strávených na cestě vesmírem. Koncem října sonda také pomocí speciálního zařízení získala vzorky z povrchu asteroidu, který má vysoký obsah diamantů.

Na cestu zpět se sonda vydá v příštím roce a o rok později by měla přistát zpět na Zemi. Z vesmíru vědcům přinese cenné vzorky z povrchu Ryugu. Dále čtěte: (Umělá inteligence pátrá po zdroji záhadných rádiových signálů přicházejících z vesmíru).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu