|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Mars může pod povrchem ukrývat velké překvapení, domnívají se vědci 

Pozoruhodné objevy na Marsu: Pod povrchem se může ukrývat velké překvapení, domnívají se vědci

11. září 2018 08:16 / Internet
 16   7
Nedávno zveřejněné pozoruhodné důkazy naznačují, že by se pod povrchem Marsu mohlo nacházet nejméně jedno jezero se slanou vodou. Přestože na Marsu je velmi chladno a voda v jezeře bude nejspíše příliš slaná, vědci spekulují nad možnými formami života, které by mohlo ukrývat.

Vědci nedávno zveřejnili důkazy, které naznačují, že by se pod povrchem Marsu mohlo nacházet jezero plné slané vody. Toto zjištění samozřejmě vyvolává otázky ohledně existence některých forem primitivního života.

Z pozemských výzkumů je známo, že ve slaném vodním roztoku dokáže přežít spousta takzvaných halofilických mikrobů, tedy organismů které dokáží přežít a prosperovat v prostředí s vysokou koncentrací soli. Mnohé z těchto organizmů mají vysokou toleranci na ultrafialové světlo, vysokou odolnost vůči extrémním teplotám a některé dokonce nepotřebují ani kyslík.

Vědci se domnívají, že některé velmi primitivní organismy by ve slaném jezeře na Marsu teoreticky mohly přežít. Zdaleka největší překážkou je však na Marsu teplota, která se pohybuje kolem minus 70 stupňů Celsia, i s tou by si ale některé organizmy mohly poradit.

Je také známo že mikroby dokáží přežít dlouhodobě ve stavu nečinnosti, a to i bez tekoucí vody tisíce let, možná i déle. Některé rostliny a zvířata, například hlístice, které jsou zranitelnější než některé mikroby, se podařilo oživit zamrzlé v permafrostu, kde setrvaly 30 až 42 tisíc let.

Dosud však nebylo prokázáno zda buňky mohou být aktivní i v marťanských podmínkách. Soli umožňují zjistit, zda ve vodě může dojít k činnosti mikrobů, záleží však na jejich složení. Chemické složení rozpuštěných látek může být klíčové pro to, aby proteiny, membrány a další soustavy, na nichž život závisí, udržely dostatečnou pevnost a pružnost pro jejich správnou funkci.

Vědci zatím nevědí, jaké soli se v jezeře na Marsu nachází, ale pokud by obsahovalo například síranové soli, pro mikroby by to bylo velmi nepříznivé prostředí. Vědci se příliš nepřiklání k tomu, že by zde byl život objeven, ale jezero může sloužit jako skvělý konzervant podmínek, které vládly na starém Marsu. Dále čtěte:(Pluto přišlo o status planety před dvanácti lety. Vědci nyní přichází se zajímavou teorií).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu