|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Několik drobných čar na úlomku kamene považují vědci za nejstarší malbu 

V jihoafrické jeskyni bylo objeveno nejstarší lidské umění na světě

15. září 2018 11:45 / Internet
 0   0
Experti z jižní Afriky objevili v jeskyni unikátní odkaz dávných obyvatel afrického kontinentu. Kresby červenou barvou představují dosud nejstarší objevené malby na Zemi. Vědci stáří těchto kreseb odhadují nejméně na 73 tisíc let.

Jihoafričtí archeologové v polovině týdne zveřejnili studii, ve které se vědci zabývali výzkumem záhadných červených linií v jednom z nejstarších archeologických nalezišť na planetě. Závěrem studie je, že se jedná o dosud nejstarší známky lidských kreseb na Zemi.

Stáří obrazců kreslených červenou barvou archeologové odhadují na 73 tisíc let a jsou tedy nejméně o 30 tisíc let starší než dosud nejstarší známé kresby ze Španělska a Indonésie. Unikátní objev, který přepisuje dějiny lidského umění, byl učiněn v jeskyni Blombos v Jihoafrické republice. V této oblasti byla již v minulosti objevena celá řada artefaktů, jejichž stáří bylo až 100 tisíc let.

Kresba v podobě několika červených čar byla objevena na několikacentimetrovém úlomku skály. Přestože zdánlivě netvoří žádný tvar, vědci se domnívají, že byla vytvořena vědomě pradávnými lidmi a byla tak součástí větší kresby vytvořené červeným okrem.

„Tohle je nejstarší známá kresba v dějinách lidstva. Co to znamená? Nevím. Vím jen, že to, co se nám může jevit jako velmi abstraktní, mohlo něco znamenat pro lidi z tradiční společnosti, která to vytvořila. Věděli jsme o mnoha věcech, které homo sapiens uměl, ale nevěděli jsme, že tehdy dokázal kreslit,“ uvedl člen vědeckého tým Francesco d'Errico.

Někteří světoví experti jsou ale k závěrům studie poněkud skeptičtí a několik drobných čar na úlomku kamene za kresbu nepovažují. Vědci se nyní budou v jeskyni snažit najít další části domnělé kresby, která by jejich domněnky potvrdila. Dále čtěte: (Pod italským divadlem dělníci vykopali neuvěřitelný zlatý poklad z období Římské říše).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu