|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Podmořský robot Rangerbot bude vyhledávat a zabíjet invazivní druhy ohrožující mořské ekosystémy 

Vědci vyvinuli unikátního podmořského robota, který bude zabíjet invazivní druhy

07. září 2018 13:14 / Internet
 0   0
Velký bariérový útes, jenž se táhne podél australského pobřeží, je skutečný přírodní zázrak. V posledních letech ho však trápí velký úbytek korálů a také příliv některých invazivních druhů živočichů, které ohrožují zdejší ekosystém.

Rozmanitý podmořský život kolem Velkého bariérového útesu se za uplynulou dekádu výrazně mění. V souvislosti s globálním oteplováním zde dochází k úbytku korálů a také k invazím některých nepůvodních živočichů, kteří mohou výrazně narušit zdejší ekosystém.

Jedním z největších problémů je zvýšený výskyt hvězdic, které se v oblasti začaly hojně vyskytovat. Podle expertů za tento fakt může vysoká koncentrace chemických látek, kterou způsobili svou činností na planetě lidé. Některé z těchto chemikálií mohou mít velmi pozitivní účinek na životní podmínky hvězdic díky zvyšujícímu se počtu řas, které jsou pro přežití hvězdic nezbytné.

Jeden z druhů hvězdic, který představuje největší problém, se nazývá Hvězdice trnová koruna. Tento zvláštní druh hvězdice se totiž živí přímo korály, které tvoří základ zdejšího ekosystému. Vědci ale nechtějí nechat nic náhodě, a proto zkonstruovali robota, který bude tyto škodlivé tvory vyhledávat a zabíjet.

Vědci z Queenslandské univerzity navrhli a zkonstruovali systém, který dokáže tyto hvězdice aktivně vyhledávat a zabíjet pomocí jedu, který do těla hvězdice dostane za pomocí injekce. Systém byl poprvé zkonstruován již před třemi lety a od té doby byl zdokonalován natolik, aby mohl být použit v reálných podmínkách.

Robot o váze přibližně třinácti kilogramů je pod hladinou ovládán za pomoci software, jenž může být nainstalován na běžný tablet. Robot je ale zcela autonomní a pro svou činnost nepotřebuje ovládání člověkem. Tento robot navíc vědcům bude poskytovat důležité informace o celkovém stavu útesu, a ti tak budou moci včas reagovat na případné nežádoucí změny. Dále čtěte: (Americká zbrojařská společnost představila kosmickou loď, která poveze na Mars první astronauty).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu