|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Hejno běluh mezi sebe přijalo takzvaného mořského jednorožce 

Unikátní video zachycuje stádo běluh, které adoptovalo ztraceného mořského jednorožce

16. září 2018 08:37 / Internet
 0   0
Vědci natočili unikátní video, na kterém je zachyceno stádo běluh, které mezi sebe přijalo ztraceného kytovce jiného druhu. Skupina běluh se k narvalovi, kterému se někdy také říká mořský jednorožec, chovala, jako by patřil mezi jejich druh.

Vědci za pomocí dronu vybaveného kamerami objevili narvala, což je zvláštní druh velryby s dlouhým rohem, který byl doprovázen více než tuctem velryb jiného druhu. Běluhy tohoto osamoceného savce přijaly mezi sebe a hrály si s ním, jakoby to byl člen jejich druhu.

Tvora vědci objevili v řece svatého Vavřince, více než 900 kilometrů od jeho běžného domoviště. Tento menší ozubený kytovec je jediným žijícím druhem svého rodu a žije výhradně ve vodách kolem severního ledového kruhu. Typické oblasti, ve kterých se vyskytuje, jsou vody u pobřeží Kanady, Grónska, Ruska a Norska.

Vědecký tým, který toto zvláštní chování kytovců natočil, je součástí neziskové organizace GREMM, která se zabývá výzkumem a ochranou ohrožených druhů kytovců. „Je úžasné vidět, jak spolu cestují zástupci různých druhů kytovců, jakoby k sobě patřili,“ uvedl jeden z členů týmu Robert Michaud.

Běluhy stejně jako narvalové patří mezi velmi společenské druhy velryb, přesto je ale podobné chování poměrně vzácné. Zástupci týmu věří, že se jedná o stejného narvala, který byl s běluhami viděn i v roce 2016.

Podle vědců existuje možnost, že se tyto druhy mohou pářit a vytvořit tak zcela nový druh velryby, která bude křížencem narvala a běluhy. Vědci chtějí na tento typ mořských savců v budoucnu více zaměřit svůj výzkum s cílem zjistit více o vzniku nových druhů. Dále čtěte: (Začal největší úklid vod oceánu v dějinách lidstva. Experti doufají, že se podaří snížit kritické množství plastů).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu