|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Pradávná vesnice v Egyptě je o 2 500 let starší než pyramidy 

V Egyptě byl objeven unikátní archeologický poklad. Je mnohem starší než pyramidy v Gíze

04. září 2018 09:47 / Internet
 22   1
Egyptští archeologové zveřejnili informace o nálezu velice vzácných pozůstatků vesnice v deltě řeky Nil. Stáří tohoto cenného nálezu archeologové odhadují nejméně na sedm tisíc let. Jedná se o jeden z nejstarších nálezů, který byl v této oblasti objeven.

Archeologové v Egyptě odhalili základy staveb, které byly součástí starověké vesnice. Vzácný objev pochází z období přibližně 5 000 let před naším letopočtem a je tedy o 2 500 let starší než pyramidy v Gíze.

Podle egyptského Ministerstva starožitností se jedná o důležitý poznatek, který naznačuje, že oblast kolem delty Nilu byla osídlena starověkými Egypťany již před sedmi tisíci lety. Místo nálezu se nachází 140 kilometrů severně od egyptské metropole Káhiry.

Za unikátním objevem stojí francouzsko-egyptský tým archeologů. Na místě byly objeveny pozůstatky několika skladovacích sil, které dodnes obsahovaly organickou hmotu v podobě zbytků kostí a rostlin. Díky těmto zbytkům archeologové mohli snadno objev datovat. Mimo jiné poblíž základů staveb objevili také hrnčířské a kamenné nástroje.

Vědci si od nálezu slibují především jedinečnou příležitost nahlédnout do života pradávných komunit obývajících oblasti poblíž delty Nilu předtím, než král Menes sjednotil horní a dolní Egypt a založil první dynastii faraonů.

„Analýza objeveného biologického materiálu nám poskytne jasnější představu o prvních komunitách, které se usadily v deltě a jejich hospodaření,“ uvedla Nadia Khedrová z egyptského Ministerstva starožitností.

Výkopové práce na místě by podle ministerstva měly být hotové během příští sezony kdy budou rovněž dokončeny výzkumy objevených artefaktů. Dále čtěte: (V sibiřském kráteru Batagajka bylo objeveno zcela neporušené mládě dávno vyhynulého tvora).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu