|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Zdraví
Důležitým rostlinným zdrojem manganu je listová zelenina 

Naše tělo se bez manganu neobejde. Proč je pro nás tak důležitý?

29. června 2018 09:35 / Shutterstock
 16   0
Mangan je biogenní prvek, který se nachází v živých organismech. V lidském těle se vyskytuje převážně v kostech, ale i játrech, ledvinách či svalech. Máte-li ho nedostatek, nemůže vaše tělo správně fungovat.

Mangan potřebuje naše tělo jen v malém množství, ale pro správnou funkci organismu je tento prvek jednoduše nenahraditelný. Je důležitý při metabolismu více látek i pro správnou funkci nervového systému.  

Jakou funkci má mangan?

  • Má antioxidační vlastnosti a podílí se na mnoha metabolických procesech
  • Je nezbytný pro tvorbu bílkovin, cukrů a tuků
  • Podílí se na metabolismu cholesterolu
  • Zajišťuje, aby tělo správně využívalo vápník, železo i vitamín E.
  • Dostatek manganu v těle posiluje růst svalů a podporuje tvorbu pohlavních hormonů i mateřského mléka
  • Organismus chrání před vysokým krevním tlakem, cukrovkou, artritidou či srdečními chorobami

Co způsobuje nedostatek manganu?

Nedostatek tohoto stopového prvku se může projevit zvýšenou hladinou cholesterolu a krevního tlaku, nevolnostmi či svalovými křečemi. Rovněž se mohou objevit problémy s očima, kožní onemocnění či poruchy reprodukčních funkcí.

Doporučená denní dávka manganu je u dospělého jedince přibližně od 2 do 5 mg. U kojících žen by měl být příjem zmíněné látky ještě vyšší.

Co by v našem jídelníčku určitě nemělo chybět?

Ryby

Na mangan jsou bohaté zejména ryby a různí mořští živočichové. Například 100 gramů vařených mušlí obsahuje více než 6 mg cenného minerálu, což je více, než doporučená denní dávka. 

Ořechy

Ořechy jsou rovněž dobrým zdrojem manganu. Sto gramů lískových ořechů obsahuje více než 5 mg této důležité látky. Dopřejte si i vlašské, makadamové či kešu ořechy, mandle i pistácie. O tom, jaké ořechy jsou nejzdravější a jestli se hodí k hubnutí, jsme psali zde.

Listová zelenina

Dalším rostlinným zdrojem manganu je listová zelenina. Obsahuje ho špenát, římský salát, rukola či kapusta. Mangan najdete i v luštěninách.

Brambory

Dobrým zdrojem manganu jsou i brambory. Ve stogramové porci se nachází v průměru od 0,6 do 1 mg cenného prvku. Brambory jsou kromě toho bohaté na draslík, fosfor, vlákninu či vitamin C. Kromě toho se podílejí na udržování optimální hladiny cholesterolu i krevního tlaku. Dopřejte si je vařené či pečené!

Borůvky

I mezi ovocem se dají najít dobré zdroje manganu. Doporučenou denní dávku důležitého stopového prvku vám pokryje stogramová porce borůvek. Ty jsou navíc bohaté na vitamin C, draslík, vápník i hořčík. Mangan vám doplní i jahody, ostružiny či maliny. Kromě toho se nachází i v ananasu či avokádu. Jak prospívají borůvky našemu zdraví? Více dozvíte v jiném článku.

Celozrnné potraviny

Mangan je bohatě zastoupen ve většině celozrnných potravin. Dva plátky celozrnného chleba obsahují v průměru 1,4 mg minerálu. Mangan vám doplní i hnědá rýže, ovesné vločky, pšeničné klíčky či dýňová nebo slunečnicová semena.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu