Jak vybrat správný olej do kuchyně? Nejdůležitější je tento ukazatel
Dobře známe slunečnicový či olivový olej, ale místo ve vaší spíži si klidně může najít i olej z oříšků, arašídů, lnu nebo avokáda. Jak vybrat ten správný.
Při používání oleje v kuchyni je důležité si hlídat bod zakouření, což je teplota, kdy se olej začne přepalovat a už není vhodný ke konzumaci. Oleje s vysokým bodem zakouření (přesahující rozmezí 177-190 °C) jako je například řepkový, kokosový, sezamový nebo přepuštěné máslo (ghí), mohou být používány i ke smažení potravin. Naopak lněný olej není na smažení vhodný vůbec. Jak tedy vybrat ten správný olej? Důležité je, na co jej chceme použít.
Řepkový olej
V kuchyni má nejširší užití, hodí se do teplé kuchyně, nerafinovaný i do studené. Bod zakouření je kolem 240 °C, takže se výborně hodí na smažení. Obsahuje málo nasycených a velké množství mononenasycených mastných kyselin. Z hlediska výživového je z běžných olejů nejvhodnější. Výhodou je jeho dlouhá trvanlivost.
Slunečnicový olej
Donedávna nejpoužívanější olej. Poslední výzkumy ale poukázaly na to, že slunečnicový olej patří mezi nejvíce nezdravé oleje. Slunečnicový olej je pro teplou kuchyni naprosto nevhodný, neboť jeho bod zakouření je pouze 110 °C. Výhodou je, že má vysoký obsah vitaminu E.
Dýňový olej
Tento olej má krásnou vůni připomínající vlašské ořechy, ale do teplé kuchyně se nehodí, bod zakouření je 140 °C. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vysoké množství chlorofylu, vitaminu E a zinku.
Kokosový olej
Kokosový olej je výborný na pečení a smažení při vysoké teplotě. Krásně voní po kokosu a jeho bod zakouření je 177–200 °C. Také obsahuje malé množství cholesterolu.
Olivový olej
Olivový olej je perfektní na pečení, ale při nízké teplotě. Je tepelně celkem stálý a jeho bod zakouření 170 až 210 °C. Obsahuje hodně mononenasycených mastných kyselin a hodně vitaminu E. Pozor si dejte při používání extra panenského olivového oleje. Ten je vhodný jen do studené kuchyně, neboť bod zakouření je nízký a hrozilo by přepálení. Výbornou chuť extra panenského olivového oleje si nejvíce vychutnáte v dipech, dresincích a salátech. Jde o nejkvalitnější olej, kde se dbá na výběr suroviny a celý proces lisování je obzvlášť šetrný. Více jsme o olivách a olivovém oleji psali v jiném článku.
Lněný olej
Používá se pouze k dochucování hotových jídel. Není vhodný na jakékoli pečení. Jeho zdravé tuky by se pečením mohly přeměnit na škodlivé tuky.
Ořechový olej
Podobně jako olivový olej nebo extra panenský i ořechový olej se hodí zejména k dochucení jídel, do salátů nebo dresink. Nepoužívejte ho při pečení nebo smažení.
Arašídový olej
Arašídový olej je výborný na pečení při vysoké teplotě, jeho bod zakouření 227 °C. Hodí se tedy především na prudké smažení i ke grilování. Jeho chuť je neutrální a nechává tak vyniknout samotný pokrm. Nepoužívá se při dochucování. Pozor by si měli dát zejména alergici. O
Avokádový olej
Avokádový olej má svěží, kořeněnou chuť, která se skvěle hodí při servírování lehkých pokrmů, jakými jsou ryby, mořské plody či saláty. Můžete ho použít i na pečení při vysoké teplotě. Má vysoký bod zakouření 270 °C. Obsahuje hodně draslíku, vitaminu B6 a Beta-Sitosterol a vitaminů E a C. Avokádový olej patří mezi čtyři nejzdravější oleje, o kterých jsme psali zde.