|  STYL
po 22. července, svátek má Magdaléna, zítra Libor
Zdraví
Liči je malý kulatý plod, který v sobě ukrývá spoustu vitaminů 

Malinký plod, který v sobě ukrývá spoustu vitaminů. Víte, jak se správně konzumuje?

21. června 2018 08:29 / Pixabay
 0   0
Říká se mu plod lásky. Svým tvarem připomíná srdce, voní po růžích a chutí je podobný hroznovému vínu. Toto romantické ovoce není nic jiného než liči. Ještě jej neznáte? Je nejvyšší čas se seznámit.

Tomuto ovoci se také přezdívá čínské jahody. Jeho pravý název je dvouslivák lahodný. V Číně je liči považováno za ovoce lásky. Jeho bílá dužina v sobě ukrývá spoustu cenných látek a vitaminů. Ale s jeho konzumací se to nesmí přehánět. Víte, jaké je ideální ovoce pro ženy? Více se dozvíte v našem jiném článku.

Liči jako okrasný strom

Dvouslivák pochází z Číny, kde dozrává na velkých stromech, které se dožívají až 300 let a dorůstají do výšky deseti metrů. Je to ovoce, které spadá do čeledi mýdelníkovité. Kromě Číny se také pěstuje i v dalších asijských zemích, na Srí Lance, ale také v jižní Africe, v Brazílii, na Floridě atd.  Stromy liči se velmi často pěstují jako okrasné dřeviny. Plody rostou ve shlucích a mají nejčastěji oválný či kulatý tvar. Slupka je hrubá a má různou barvu, od oranžové přes červenou až po růžovou. Pod slupkou je bílá dužina s jemnou chutí a uvnitř pecka velikosti fazole.

Proměnlivá chuť

Na liči je zajímavá jeho chuť. Ta se totiž mění v závislosti na ingrediencích, s kterými jej kombinujete. Někdy je jeho chuť přirovnávána k mandarince, jindy zase k hroznovému vínu. Čerstvé liči je určené k okamžité konzumaci. Dobré vydrží jen několik dní. Zajímavou chuť dodají i alkoholickým a nealkoholickým nápojům. Vyrábí se z něj i džemy či šťávy. Prodává se ale i sušená varianta, která se v Číně používá třeba k slazení čaje. Ovoce je možné používat i jako součást slaných pokrmů.

Víte, jak se liči jí?

Nejjednodušeji můžete liči konzumovat, koupíte-li si ho kompotované, ale určitě stojí zato ochutnat i čerstvé ovoce. Dostat se k dužině není tak náročné jako u některých jiných druhů exotických plodů. Důležité je v obchodech vybírat zralé liči, které je křehčí. Říkáte si, že vám dozraje doma? U některého ovoce to možné je, liči však do něj nepatří. Čerstvé liči oloupete, rozpůlíte a vyjmete z něj pecku. Vypeckované plody konzumujte čerstvé, nebo je přidejte do ovocných salátů. Víte, jak správně konzumovat kaki? Většina lidí dělá stejnou chybu.

Jak liči pomáhá našemu tělu?

  • Dužina liči pomáhá při kašli či bolestech žaludku.
  • Čaj ze slupek se využívá jako podpůrná léčba neštovic.
  • Rozemletá semena slouží jako přírodní analgetikum.
  • Liči je rovněž zdrojem antioxidantů.
  • Obsahuje vitaminy C, D, E, riboflavin, niacin a některé minerální látky – fosfor, hořčík, draslík, sodík a vápník.
  • Účinné látky mají i listy. Mají analgetické, antipyretické a protizánětlivé účinky a měly by posilovat imunitu.
  • Liči také pomáhá zklidňovat nervový systém.
  • Pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi.
  • Dokáže urychlovat metabolismus.
  • Pomáhá snižovat vysoký tlak.

Liči s kuřecím masem

Jak už bylo výše zmíněno, liči se dá použít v kuchyni nejenom do sladkých, ale také slaných pokrmů. Vyzkoušejte třeba jeho netradiční kombinaci s kuřecím masem.

Postup

Nakrájejte si kuřecí maso na kousky, zakápněte je olivovým olejem, přidejte koření na kuře a dejte do lednice odležet. Pak maso orestujte, osolte, opepřete, přidejte k nim oloupané, vypeckované a nakrájené liči. Aby ovoce neztratilo svou chuť, nenechávejte ho příliš dlouho restovat, stačí ho jen lehce prohřát. Nakonec přidejte trochu bílého vína a máte hotovo. Směs můžete kombinovat třeba s rýží nebo čínskými nudlemi.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu