|  STYL
ne 24. listopadu, svátek má Emílie, zítra Kateřina
Zdraví
Zkuste salát s řepou, sýrem a vlašskými ořechy 

Proč je důležité jíst potraviny bohaté na antioxidanty a kde jich najdeme nejvíce?

23. června 2018 08:14 / Shutterstock
 5   1
Cítíte se vyčerpaně? Trápí vás únava? Nemusíte okamžitě navštívit lékaře. Stačí, když se zaměříte na některé potraviny, které naše tělo velmi potřebuje. Poradíme, jak se udržet v dobré kondici a předejít nepříjemným příznakům únavy.

Zkuste následující potraviny plné vitamínů a antioxidantů, které vám vrátí ztracenou energii.

Vlašské ořechy

Jsou největším zdrojem rostlinných antioxidantů. Snižují hladinu cholesterolu, působí jako prevence proti angíně a díky vysokému obsahu zinku, mají pozitivní vliv na pokožku. Proč je důležité namáčet ořechy? Více se dočtete zde.

Sladké brambory

Obsahují velké množství vitaminu A. Jsou nejen chutným základem podzimních receptů, ale i účinným bojovníkem proti civilizačním chorobám a rakovině. Díky betakarotenu chrání organismus před škodlivými radikály.

Červená řepa

Tato kořenová zelenina je velmi výživná, protože obsahuje vitamin B6 a minerály jako je železo a hořčík. Pravidelnou konzumací této potraviny předcházíte předčasnému stárnutí a zároveň podporujete imunitní systém. Je výborná do salátů i jako čerstvá šťáva.

Dýňová semínka

Při prevenci proti chřipce určitě nezapomínejte na dýňová semínka, které jsou bohaté na vitaminy A, E. Zároveň pročišťují organismus od škodlivých látek, takže jsou ideálním pomocníkem při detoxikaci.

Brusinky

Mezi super plody přírody patří nepochybně i brusinky. Působí protizánětlivě a pomáhají chránit před infekcemi. Zvýšením příjmu této superpotraviny podporujete obranyschopnost a dodáváte tělu spoustu energie. Jak jsou brusinky našemu tělu prospěšné, se dočtete v jiném článku.

Co je na antioxidantech tak zázračného?

Antioxidanty jsou látky, které omezují aktivitu volných radikálů, snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu.

Tyto látky jsou schopné snižovat takzvaný oxidativní stres, ke kterému dochází v organismu každého člověka. Oxidativní stres stojí v pozadí aterosklerózy a vůbec všech srdečně cévních onemocnění nebo za autoimunitními nádorovými onemocněními. Antioxidanty stres snižují, vychytávají takzvané volné kyslíkové radikály, a tím člověka chrání. Předpokládá se, že antioxidanty zpomalují proces stárnutí. 

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu