|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Hubnout je potřeba s rozvahou - ke zdravému tělu zkratky nevedou 

Sacharidy nekonzumovat spolu s tuky, nejíst po šesté a další mýty o hubnutí, kvůli kterým si mnozí ničí zdraví

13. března 2022 16:33 / Depositphotos
 0   0
Hubnutí je velmi ošemetné téma. Rad, tipů či triků, jak zaručeně zhubnout, je na internetu doslova celá řada. Bohužel stejně tak existuje nespočet mýtů o hubnutí, jejichž dodržování vám rozhodně kila neubere, naopak vám mohou uškodit na zdraví. Podělíme se s vámi proto o deset nejrozšířenějších mýtů o hubnutí, kterým rozhodně nevěřte.

S cílem zhubnout už mnozí vyzkoušeli leccos. V 90. letech bylo hitem mýdlo, které odstraňovalo tuk z těla. V poznámce k použití bylo napsáno, že se nesmí aplikovat na prsa. Kromě toho se prodávaly speciální hubnoucí náušnice, které suplovaly akupunkturu a slibovaly ztrátu váhy. To je naštěstí už dávno za námi.

Za dva týdny deset kilo dole

V pozdější době přišel na řadu chrom, kyselina hydroxycitronová, domácí elektrony nebo doplňky stravy, při jejichž užívání jste zhubnuli 10 kilogramů za 2 týdny. Neuvěřitelné, že? Následovaly jednodruhové diety, jako například vajíčková nebo melounová, a do popředí se dostaly také tukožroutské polévky. Aby toho nebylo dost, tak se začalo mluvit o půstech nebo pránické výživě, kdy nemusíte jíst nic, protože žijete z všudypřítomné energie.

Pravda je však taková, že hubnout je potřeba s rozvahou a bez žádných fint. Ke zdravému tělu totiž žádné zkratky nevedou. Níže vám uvádíme několik nečastějších mýtů dnešní doby o hubnutí, které jsou často doporučovány, i když nemají sebemenší vědecké opodstatnění.

1. Po 18. hodině stop sacharidům

Před několika lety se rozšířil mýtus o tom, že se v rámci hubnutí nesmí po šesté hodině večer jíst jakékoli sacharidy. To však není pravda. Vše záleží na tom, co vše sníte během dne a jaké sacharidy si dopřáváte. Pokud jste aktivní a cvičíte, pak je jedno, zda si je dáte v 17 hodin nebo hodinu před spaním. Ještě horší mýtus je ten, že po 18. hodině už nemáme jíst vůbec.

2. Sacharidy nejíst spolu s tuky

Tento mýtus je založený na tom, že sacharidy zvyšují hladinu inzulinu a ten, když je zvýšený, tak vaše tělo ukládá tuky rychleji, a proto byste sacharidy neměli jíst dohromady s tuky. To však není pravda. Vyvážené jídlo, které obsahuje sacharidy, tuky i bílkoviny, tráví tělo pomaleji a zůstanete tak déle nasycení.

3. Pečivo je při dietě zakázáno

Další teorie o tom, že při dietě nesmíte jíst pečivo, neboť po něm přibíráte. Vše záleží na tom, kolik ho sníte, kdy si ho dáte a čím si ho obkládáte. Pečivo proto může být i při dietě v pořádku.

4. Vynechání jídel šetří kalorie

Mýtus o tom, že pokud sem tam vynecháte oběd, jindy snídani a poté jiný den zase večeři, tak si šetříte kalorie, a tím pádem hubnete. To je však úplný nesmysl. Tělo potřebuje dostávat jídlo pravidelně, jinak budete mít spíše sklony k přejídání při vynechávání jídla.

5. Přílohy při hubnutí vynechte

Další populární mýtus, který radí, abyste během hubnutí vynechali přílohy, neboť poté velmi rychle zhubnete. To však není tak úplně pravda. Navíc pokud si dopřáváte přílohy, které obsahují komplexní sacharidy, tak naopak ty jsou zdravé a pro vaše tělo zcela potřebné. Samozřejmě jestliže si jako přílohu dopřáváte smažené hranolky nebo smaženou rýži, tak zde je situace jiná.

6. Hned jak se začnete hýbat, zhubnete

Na internetu kolují i mýty, že hned jak začnete pravidelně cvičit, máte vyhráno a zaručeně zhubnete. To však zase není pravda. Vše se odvíjí od toho, zda máte správně nastavenou energetickou rovnováhu.

7. Diety zaručeně fungují

Posledním rozšířeným mýtem o hubnutí je dodržování různých diet, přičemž mnoho z nich je velmi striktních až bláznivých. Často se také jedná o jednodruhové diety, které jsou naprostým nesmyslem. Jediná dieta, která zaručeně a dlouhodobě funguje, je jíst zdravě, pestře a vyváženě. Dále čtěte: Potraviny, o kterých si myslíme, že jsou zdravé, ale obsahují nejvyšší množství cukru. Dejte si na ně pozor.

Zdroj: businessinsider.com, eatthis.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu