|  STYL
so 18. května, svátek má Nataša, zítra Ivo
Zdraví
Hrozny mají neuvěřitelné přínosy pro zdraví 

Pozor na hroznové víno. Je velmi zdravé, ale musí být velmi důkladně umyté. Patří k ovoci s největším množstvím pesticidů

04. března 2022 20:22 / Pixabay
 0   0
Hrozny jsou doopravdy všestranné ovoce, které se používá v celé řadě oblíbených jídel a nápojů. Jsou také plné živin a antioxidantů. Ale za určitých okolností mohou být i jedovaté.

Už v minulých stoletích se hrozny používaly jako součást zdravotních prostředků na řadu onemocnění. "Ve starověkém Egyptě se z mízy z vinné révy vyráběla mast k léčbě kožních a očních onemocnění. Plody se drtily na vinné elixíry nebo sloužily jako terapeutika při mnoha onemocněních včetně nevolnosti, zácpy, cholery, neštovic, onemocnění jater. V minulém století se chorobné stavy, jako je hypertenze, ischemická choroba srdeční a mozková mrtvice, staly výrazně častějšími,“ uvádí The Journal Of Nutrition. Kde všude jsou tedy hrozny prospěšné?

Oxidační stres i srdeční choroby

Většina polyfenolů v hroznech jsou flavonoidy, které v těle působí jako antioxidanty a ty brání oxidačnímu stresu. Hrozny obsahují antioxidanty, jako je vitamin C a mangan, stejně jako méně známé antioxidanty beta-karoten a resveratrol. 

Polyfenoly v hroznech mohou zase pomoci podpořit zdravé srdce zvýšením hladiny dobrého cholesterolu a snížením hladiny zánětu v těle. Polyfenoly v hroznech by také mohly pomoci snížit riziko aterosklerózy.

Není bez zajímavosti, že resveratrol je polyfenol zvláště dobře známý pro tyto účinky. Jeho vysoký obsah v hroznech, zejména v červených hroznech, pravděpodobně vysvětluje dlouhověkost Francouzů, kteří pijí velké množství červeného vína.

Vláknina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a předcházet kardiovaskulárním onemocněním a flavonoidy mohou pomoci chránit srdce před krevními sraženinami a mohou snížit poškození vysokým cholesterolem. A to není zdaleka všechno. S konzumací hroznového vína je spojováno také lepší zdraví trávicího systému, menší riziko některých druhů rakoviny a v neposlední řadě i silnější kosti.

Kdy mohou být hrozny jedovaté

Většina živin, o kterých byla řeč, je ukryta ve slupce hroznů. Ale hroznové slupky jsou velmi často pokryty pesticidy. Hrozny se řadí na šesté místo na seznamu Dirty Dozen organizace Environmental Working Group, která sestavuje ovoce a zeleninu s největším množstvím pesticidů, což je řadí na horší místo v žebříčku než třeba třešně nebo broskve, ale stále jsou na tom lépe než například jablka nebo jahody. 

Hrozny je tedy nutné opravdu důkladně před konzumací omýt, nebo kupovat bio hrozny, kterých by se nebezpečné a jedovaté postřiky týkat neměly. Také čtěte: Strava s nízkým obsahem masa je spojena s nižším rizikem rakoviny, zjistili vědci.

Zdroj: Live Science, Journal of Nutrition.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu