|  STYL
pá 17. května, svátek má Aneta, zítra Nataša
Zdraví
Zázvor je velmi účinný pro zmírnění příznaků nachlazení a posiluje imunitu 

Loupání a další časté chyby, kterých se při přípravě zázvorového čaje lidé dopouští, a zbavují jej tak léčivých účinků

27. února 2022 12:58 / Shutterstock
 0   0
Zázvorový čaj je oblíbeným domácím přírodním lékem na nachlazení a podporu imunity. Aby si však zázvorový čaj zachoval všechny léčivé účinky, musíte jej umět správně připravit. Je proto důležité vyvarovat se čtyř typických chyb, kterých se lidé nejčastěji dopouští. Společně se na ně podíváme.

Rýma, kašel, únava, nevolnost. Během zimního období, kdy je obecně zvýšený výskyt viróz, je obzvlášť důležité posílit funkcni imunitního systému. V tom vám může pomoci právě zázvor, který se vyznačuje silnými protizánětlivými účinky. Dle expertů je zázvor velmi účinný pro zmírnění příznaků nachlazení, posiluje imunitu, funguje jako životabudič a snižuje horečku. Zázvor navíc dokáže stimulovat trávicí systém, zmírňovat střevní potíže, zklidňuje žaludek a tlumí zvracení. Ne nadarmo se o zázvoru hovoří jako o elixíru zdraví.

Pro podporu imunity a zmírnění příznaků nachlazení je zázvor nejčastěji konzumován v podobě čaje. Zde však může nastat jeden zásadní problém. Blahodárné účinky zázvoru závisí na tom, jakým způsobem zázvorový čaj připravíte. Mnoho lidí to dělá špatně a pak se zbytečně ochuzují o ony léčivé účinky. Čeho se tedy vyvarovat?

1. Zázvor neloupejte

Zázvor byste správně neměli vůbec loupat, protože v samotné slupce a oblasti těsně pod ní se nachází velká koncentrace cenných látek. Je to asi jako například s bramborou nebo jablkem, kdy je největší obsah vitaminů, minerálů a dalších živin ukryt přímo ve slupce a těsně pod ní. Tím, že zázvor oloupete, jej zbavíte mnoha cenných látek. Proto je doporučováno, abyste kořen zázvoru pouze pořádně očistili a odstranili pouze hrubé nečistoty. Samozřejmě je lepší kupovat zázvor v bio kvalitě než ten klasický.

2. Nekrájejte zázvor s předstihem

Mnozí nejprve zázvor nakrájí na kousky, připraví jej do hrníčku, a až poté dají vařit vodu. To je však špatně. Během této doby, co je zázvor nakrájený a čeká na přelití horkou vodou, se z něj vytrácí mnoho cenných složek, a léčebný efekt se proto snižuje. V ideálním případě byste proto měli nakrájet zázvor těsně před jeho zalitím.

3. Příliš horká nebo příliš studená voda

Při přípravě zázvorového čaje je také důležitá teplota vody, kterou zázvor přelíváte. Ta by rozhodně neměla být studená či vlažná, ale zároveň by neměla být vroucí. Proto konvici vypněte těsně před dosažením bodu varu, což poznáte tak, že v ni začnou stoupat malé bublinky. Tímto způsobem se ze zázvoru vylouhuje nejvíce zdraví prospěšných látek.

4. Nedostatečné louhování

V ideálním případě byste měli zázvorový čaj louhovat alespoň pět minut. Delší doba se nedoporučuje, protože čaj nebude mít správnou sílu. Oproti tomu není ke škodě nechat čaj louhovat 10 minut, díky čemuž jej budete mít o něco více pikantnější. Pokud vám to ale nevadí, děláte jen dobře, neboť budete pít více prospěšných látek. Dále čtěte: Recept na ty nejlepší koblihy, které jsou lehké jako vánek. Připravit je zvládne každý.

Zdroj: International Journal of Preventive Medicinefitforfun.de, healthline.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu