|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Zdraví
Dresinky do salátů jsou plné cukru, konzervantů a dochucovadel 

Potraviny, o kterých si myslíme, že jsou zdravé, ale obsahují nejvyšší množství cukru. Dejte si na ně pozor

08. března 2022 07:58 / Depositphotos
 0   0
Dopřáváte si na snídani cereálie, na svačinu müsli tyčinku nebo sušené ovoce, vše zapijete smoothie a na večeři si dáte velký zeleninový salát s dresinkem? Pak zpozorněte. Mnoho lidí ve snaze udělat pro své zdraví to nejlepší páchá pravý opak. Existují potraviny a nápoje, které se tváří, že jsou zdravé, ale zdraví nijak neprospívají, naopak spíše škodí.

V dnešní době je velkým trendem zdravý životní styl, který samozřejmě úzce souvisí s vyváženým a pestrým jídelníčkem. Lidé dbají na to, co jí, a snaží se vyhýbat na první pohled vyloženě nezdravým jídlům, jako jsou například brambůrky nebo bonbóny. Problémem je však to, že i jídla, která se tváří jako ryze zdravá a obvykle jsou součástí zdravé výživy, mohou být ve výsledku obrovským zdrojem cukru. Pokud se tedy například snažíte zhubnout, ale ručička váhy ukazuje stále stejné číslo ne-li vyšší, možná je příčinou právě některá z níže uvedených potravin, která obsahuje více cukru, než byste si kdy pomysleli.

Snídaňové cereálie

Jednou z nejoblíbenějších snídaní mezi dospělými i dětmi jsou různé snídaňové cereálie nebo müsli. Tento typ snídaně je však zrádný kvůli vysokému obsahu cukru a mylně jej lidé řadí do zdravé výživy. Udává se, že porce snídaňových cereálií pro děti může obsahovat až tři čajové lžičky cukru a téměř žádnou vlákninu. Stejně tak různé müsli, které jsou k dostání v obchodě, jsou plné cukru, ať už ve formě různých sirupů nebo medu. Proto je potřeba, abyste při nákupu snídaňových cereálií pečlivě prozkoumali jejich výživové hodnoty. Je potřeba, aby byly cereálie bez přidaného cukru a obsahovaly vlákninu. V tom případě jsou podávané s mlékem či jogurtem skutečně vyváženou a zdravou snídaní.

Müsli tyčinky

Müsli tyčinky se tváří od pohledu jako velmi zdravé svačinky, které jsou zároveň velmi chutné, a proto mají někteří pocit, že jsou téměř bez kalorií. Opak je však pravdou. Müsli tyčinky, stejně jako klasické snídaňové cereálie, povětšinou obsahují vysoké množství přidaného cukru a jinak jsou téměř bez bílkovin či vlákniny. Rozhodně se tedy nejedná o zdravou formu mlsání. Pokud ale na müsli tyčinkách lpíte, pak například sáhněte po těch, které jsou určené sportovcům, neboť ty neobsahují žádný přidaný cukr.

Sušené ovoce

Sušené ovoce je další pochoutkou, která se vyznačuje vysokým obsahem cukru. Pokud jej však budete konzumovat s mírou a nesníte každý den celý balíček sušeného ovoce, pak je pro vás prospěšné. Obsahuje cenné vitaminy, minerály a vlákninu. Například sušené švestky navíc prospívají trávení a sušené brusinky zase pomohou s problémy močové soustavy. Vždy však kupujte sušené ovoce, které není nijak doslazováno.

Smoothie

Smoothie jsou v dnešní době velmi populární nápoje. Dělají se nejčastěji z rozmixovaného ovoce s mlékem nebo jogurtem. Někdy se přidává také zelenina. Pokud si smoothie připravujete sami, pak se jedná o velmi zdravé jídlo, které vám poskytne vitaminy, minerály, vlákninu i bílkoviny. Opakem jsou však komerčně vyrobené smoothie. Jde o nápoje, které jsou různě dochucovány a přislazovány, aby dobře chutnaly. U těchto hotových kupovaných smoothie si dávejte pozor a vždy kontrolujte jejich složení. Budete překvapeni, kolik cukru a jiných dochucovadel některé smoothie obsahují.

Dresinky do salátů

Pokud jste zastánci zdravého životního stylu a snažíte se jíst zdravě, pak si jistě dopřáváte také různé zeleninové saláty. Tyto saláty se však povětšinou neobejdou bez nějaké zálivky či dresinku. Jestliže si tyto dresinky rádi kupujete, pak zpozorněte. Tyto dresinky a zálivky jsou totiž většinou plné cukrů, konzervantů či jiných dochucovadel. Mnohem lépe tedy uděláte, pokud si dresinky uděláte doma sami, avšak v ideálním případě si salát dochutíte pouze panenským olivovým olejem, trochou soli, pepře, medu a citronu. Posypat jej můžete čerstvými bylinkami a zdravý dresink máte hotový. Inspirací na domácí dresinky na saláty je na internetu celá řada.

Energetické nápoje

Energetické nápoje vás sice povzbudí, protože obsahují kofein, ale na druhou stranu obsahují obrovské množství cukru. Proto nejsou pro organismus vůbec zdravé. Stejně tak oblíbené nápoje pro sportovce, které jsou považovány za ideální volnou pro vyčerpané sportovce, jsou nabité přidaným cukrem. Je to z toho důvodu, aby sportovec po vypití do sebe dostal rychlou dávku energie během intenzivního tréninku. Jak energetické nápoje, tak speciální nápoje pro sportovce nejsou rozhodně vhodné na pravidelné pití. Mohou přispět k obezitě či vzniku jiných metabolických onemocnění. Dále čtěte: Některé byliny čistí lymfatický systém a podporují proudění lymfy. Zbavte se otoků a kožních problémů pomocí kopřivy a dalších.

Zdroj: healthline.com, besthealthmag.ca.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu