|  STYL
so 18. května, svátek má Nataša, zítra Ivo
Ostatní
Když ze vztahu vyprchá jiskra, dojde k velkému rozčarování 

Co nastane, když ve vašem vztahu vyhasne ona pověstná jiskra? Konec nebo hlubší pouto

07. března 2022 16:33 / Depositphotos
 0   0
Už se vám to určitě stalo. Taková to byla láska a za pár let nic. Je v takovém případě nutné pokusit se znovu zažehnout onu pověstnou jiskru? A nebo není?

Ve světě lásky všichni chtějí to samé. Nejde o nic jiného, než o to pověstné "šťastně až do smrti“. Ale to neexistuje, to je potřeba si přiznat. A tak vlastně navzdory naší posedlosti hledáním celoživotní lásky je praxe úplně jiná. Dlouhodobé vztahy prostě postupem času rozhodně nemají tu stejnou vzrušující atmosféru nového románku.

Láska je jako jídlo

Proč? Protože stejně jako jídlo i láska prostě po čase přinejmenším zatuchne, pokud se úplně nezkazí. Dlouhodobé vztahy se zkrátka s přibývajícími roky stávají nudnějšími a předvídatelnějšími. Hormonálně jsme totiž všichni uzpůsobeni tak, abychom začínali vztahy s velkým nadšením, ovšem to časem odchází. "Dopaminový boom a vzrušení z nového vztahu může být skutečný nápor a pro některé je to téměř návykové," říká terapeutka Caroline Plummer. "Je pochopitelné, že když je fáze zamilovanosti u konce, někteří se mohou začít cítit znuděně, sklíčeně a dokonce v pasti." 

Za vším jsou emocionální reakce

Proč tedy všechny vztahy ztrácejí jiskru? Je to z velké části díky naší psychologické reakci na změnu. Samozřejmě jsme plní nesrozumitelných emocí, když dochází k významným pozitivním nebo negativním změnám v našich životech. Takže vlastně jsme tak nějak sami proti sobě.

Takže co uděláme? Vyhledáme novou pozitivní emoci, tedy novou známost. To je emocionálně stimulující. Je přeci vzrušující potkat někoho nového a mít s ním nové zážitky a zase cítit tu zamilovanost. Ale samozřejmě to nevydrží, stejně jako předtím. Proč? Protože změna zkrátka nemůže trvat věčně. Po nějaké době sami tuto změnu považujeme za normální a už nás emocionálně nestimuluje.

Dlouhodobý vztah má na druhou stranu svou hodnotu. Není sice tak emocionálně stimulující, kvůli tomu není tak vzrušující, může ale vést k něčemu hlubšímu. Zatímco změna má tendenci generovat intenzivní, krátkodobé emoce, důvěra vede k dlouhodobosti.

Takže. Opojná vášeň milostných vztahů je to, co chceme. Všechny ty intenzivní emoce nové romance. Ale ve skrytu duše toužíme po tom druhém. Protože maximální intezita by ani neměla být cílem. Pro trvalou lásku, která vzkvétá dlouho poté, co počáteční nadšení odezní, musí existovat jiný základ. A ten je ve společných zájmech a společně sdílených hodnotách.

Pokud tedy budeme stále myslet na to romantické vzrušení jako na primární ukazatel dobrého vztahu, pak budeme nakonec zklamáni. Místo toho, abychom tedy ve vztahu hledali způsoby, jak znovu zažehnout ztracenou jiskru, měli bychom se zaměřit na péči o hlubší aspekty vztahu. Také čtěte: Pokud máte mystické zážitky, máte především zdravou mysl, říkají vědci.

Zdroj: Stylist, Psychalive.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu