|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Zdraví
Zápach, barva či konzistence moči můžou signalizovat onemocnění 

Pokud moč zapáchá, je narůžovělá nebo zakalená, zpozorněte. Může jít o vážný zdravotní problém

30. srpna 2021 07:34 / Depositphotos
 0   0
Tak jako horečka nebo bolest krku je znamením, že se v našem těle něco děje, i další signály mohou poukazovat na zdravotní problémy. Jedním z nich je právě odér, barva nebo konzistence moči. Jak varovné příznaky rozpoznat a kdy vyhledat lékaře? Pro Medical News Today vysvětlil Doktor Harshil Matta.

Někdy není od věci se po vykonání malé potřeby podívat do záchodu před jeho spláchnutím. Barva nebo odér moči dokážou napovědět mnohé o vašem zdravotním stavu. Signalizující je například zakalení, nepříjemný odér, barva.

Co ovlivňuje zápach lidské moči?

Existuje celkem 5 hlavních faktorů ovlivňujících zápach lidské moči. Jedná se o některé druhy jídla, zejména však chřest, cibule nebo česnek. Dále odér moči ovlivňují některé druhy pití, v největší míře káva a alkohol. Mezi další faktory se řadí zánět, dehydratace, léky či potravinové doplňky obsahující vitamin B6.

Jestliže zaznamenáte, že má vaše moč neobvyklý nepříjemný odér, pak zpozorněte a zamyslete se nad tím, zda to není způsobeno jedním z výše uvedených rizikových faktorů. V případě, že ne, pak možná tělo poukazuje na nějaký zdravotní problém. Zde je na místě vyhledat lékařskou péči, ideálně urologa, neboť se s největší pravděpodobností jedná o infekci močových cest.

Zaregistrovali jste zakalenou nebo narůžovělou moč?

V ideálním případě by měla být moč čirá, bez jakéhokoli zakalení. Právě přítomnost zakalení odkazuje na přítomnost krystalků fosforečnanu vápenatého nebo bakterií. U žen však zakalení moči bývá také často způsobeno poševním výtokem.

Barva zdravé moči je světle žlutá. V případě, že je moč téměř bez barvy, znamená to, že je tělo příliš zavodněno. Bezbarvá moč však v horších případech signalizuje cukrovku nebo selhání ledvin. V opačném případě, pokud je moč příliš žlutá, tak se jednak může jednat o dehydrataci, ale také o onemocnění žlučových cest.

Je však nutné dodat, že barva moči může být také ovlivněna červenou zeleninou nebo ovocem, jako je například červená řepa nebo ostružiny. Je však potřeba to nezaměnit s krví v moči, která má poté také narůžovělou barvu. Krev v moči znamená vážný zdravotní problém a je potřeba ihned dojít k lékaři.

Ani příliš časté močení není v pořádku

Pocit toho, že se vám chce stále na malou, v pořádku rozhodně není. Neustálé nutkání na močení je jedním z hlavních příznaků infekce močových cest. Děje se tak z důvodu podrážděného a zaníceného močového měchýře i trubice. Je potřeba zase vyhledat odbornou péči, neboť se zánět může dostat až do ledvin. Dále čtěte: Vkročte do podzimu stylově. Módní návrháři odhalili trendy, které ovládnou nadcházející sezonu.

Zdroj: medicalnewstoday.comhealthline.com, womenshealthmag.com, msdmanuals.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu