|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Krása
Zatočte s tukem na břiše 

Štíhlý pas snadno, rychle a zábavně. To není reklama, to je hooping

17. srpna 2021 08:36 / Pixabay
 0   0
Mít dobrou náladu, pobavit se a přitom zpevnit břicho. Možností je více, pomůže třeba tanec, cvičení na paddle boardu, ale zřejmě nejdostupnější je hooping – tedy točení s obručí, známé i jako hula hop. Překvapí vás, co všechno tímto pohybem můžete ovlivnit.

Každý se chce dobře cítit a k pocitu spokojenosti obvykle potřebujeme být zdraví, fit a bez překážejícího břicha. Díky stresu a sedavému způsobu života má bohužel většina lidí břicho jako balon. Říká se, že snědli želvu a krunýř jim zůstal pod pupkem... Cvičení na břicho je obvykle nudné a ničí při nesprávném provádění záda.

„Je důležité posílit vnitřní svaly,“ upozorňuje fyzioterapeutka Eva Cermanová, propagátorka pohybu i hoopingu. „Lidé by měli mít mnohem více pohybu, než obvykle mají. Základem jsou procházky a cvičení na páteř. To ale mnoho z nich neumí nebo nechce dělat. Ideální je zkusit cvičit s obručí,“ vysvětluje. Ona sama si hula hop neboli hooping velmi oblíbila.

Prospěšnost hula hop

Cviky s obručí hula hop mají zejména pozitivní vliv na zpevnění v oblasti břicha, boků, hýždí a nohou. Současně hooping (hula hop):

  • Pomáhá při bolestech zad (regenerace ochablé svalové hmoty).
  • Zlepšuje zdraví srdce a cév.
  • Zlepšuje koordinaci, flexibilitu a držení těla.
  • Podporuje zpevňování a tvorbu svalové hmoty.
  • Odbourává stres.
  • Spaluje hodně kalorií (až 200 kcal za 20 minut).
  • Celkově zpevňuje tělo.
  • Zvyšuje průtok krve přes páteř, díky čemu se zvyšuje ohebnost.

Historie hoopingu

Hula hop obruč ve tvaru kruhu je již odedávna využívána např. při rituálních indiánských tancích. Historie hoopingu sahá dokonce až tisíce let do starého Egypta a starověkého Řecka, kde kruhy vyrobené z vinné révy byly skutečně používané ke cvičení. Moderní hooping primárně začal jako forma tanečního vyjádření pomocí větší, těžší obruče, ale v posledních letech našla cestu zpět do fitness světa.

Jakou zvolit obruč

Výběr obruče je důležitý hlavně ve velikosti průměru. Většinou se dělí na dětské na hraní, klasické z plastu a následně profesionální z hliníku/plastu s rozdílnou váhou. Čím je průměr obruče větší, tím je jednodušší udržet kroužení. Pokud ale zvolíte menší průměr, je udržení tempa náročnější resp. musíte dělat rychlejší pohyby. Materiál, ze kterého jsou obruče vyrobeny, je také velice důležitý. Z polyetylenu jsou odolné a více elastické. Vyrábí se také velké masážní obruče.

Průměr obruče se pohybuje nejčastěji od 0,5 m po 1,02 m. Dětem jsou určeny obruče s průměrem kolem 0,71 m, pro dospělé může průměr dosahovat i o 0,5 m více, než je klasický rozměr. Obruče určeny pro začátečníky mají většinou průměr 95 cm až 1 metr a jsou vyrobeny z plastu o šířce 2,5 cm.

Jak točit s obručí

Ohněte kolena, jednu nohu vysuňte trochu do předu a umístěte hula hoop k pasu tak, aby se obruč opírala o záda. Silou obruč dejte do pochybu a začněte s ní jemně houpat. Nedělejte chaotické pohyby a pamatujte na klidné dýchání. Soustřeďte se na jeden bod, díky tomu bude lehčí zachovat rovnováhu. Váhu těla přenášejte z jedné nohy na druhou, aby bylo možno hýbat bedry dopředu a dozadu. Zpočátku to nepůjde snadno, ale motivujte se třeba s dalšími rodinnými příslušníky nebo přáteli, kdo zvládne déle udržet obruč a užijte si spoustu zábavy. Protože hlavním viníkem tlustého břicha je stres. Jak se více uvolnit a najít klid, jsme psali zde.

Zdroj: medicinenet.comczfitness.peknetelo.eu, hooping.cz.

Fotogalerie
Marcela Plachá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu