|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Komerční sdělení
Zpátky do školy, aneb 8 tipů pro bezproblémový návrat z prázdnin 

Zpátky do školy aneb 8 tipů pro bezproblémový návrat z prázdnin

29. srpna 2021 10:38 / archiv klienta
 0   0
Letošní příprava na školní rok bude o to náročnější, protože loňský školní rok v podstatě nebyl – alespoň co se režimu týká. Ve škole a školce mohly být jen děti do věku druhé třídy, ostatní trčely doma u obrazovek a více nebo méně kvalitních on-line hodin. Proto je letos více než kdy jindy nutné se na návrat do lavic zaměřit hlouběji, ještě před koncem srpna – a hlavně pozitivně. Přinášíme vám osm tipů jak to hravě zvládnout.

1. Nakupte vše potřebné ještě o prázdninách

Jistě jste z vaší školy obdrželi avizo, co bude dítě v následujícím školním roce potřebovat. Sepište si z toho přehledný seznam, se kterým se vydáte na nákup ještě v době prázdnin tak, abyste posléze nemuseli čelit nákupní horečce těsně okolo prvních zářijových dní. Kam jít nakoupit? Kik leták vám prozradí, že právě tento obchod je správným cílem. Leták přináší vše pro začátek školního roku a za velmi příjemné ceny.

Pokud jste seznam potřeb pro další školní rok od vaší školy nedostali, nebo jste zprávu ztratili v hromadě dalších e-mailů a papírků, navštivte webovky školy, kde seznam možná bude zveřejněn, případně kontaktujte další rodiče. A jestli ani to nepomůže, inspirujte se v některém ze specializovaných článků, kde najdete běžný seznam školních potřeb a školního vybavení podle stupně školy i s orientačními cenami. 

2. O škole mluvte i během prázdnin a vždy se téma snažte zakončit pozitivně

Škola nemá být o prázdninách tabu. Tvoří značný díl času, který během roku děti prožívají. Mají ve škole i spoustu zážitků s kamarády, prožívají spoustu sociálních situací, učí se mnoha věcem, které je většinou baví, i když to ne vždy otevřeně přiznají. Bavte se s dětmi o škole i během prázdnin a hovory směřujte k tomu pozitivnímu, o čem víte, že dítě během školního roku baví, i když to bude třeba jen družina nebo kroužky. 

3. Režim včasného usínání a dřívějšího vstávání zaveďte ještě před koncem prázdnin

Alespoň první roky školy by děti měly chodit dříve spát již v posledním srpnovém týdnu, aby pro ně následné vstávání do školy nebylo takovým fyzickým a duševním šokem. Když bude tělíčko dítěte na dřívější vstávání zvyklé, ušetříte mu polovinu práce s adaptací na jiný režim – ten školní. Navíc nebude unavené z nevyspání, a tak bude školu jako celek vnímat mnohem pozitivněji.

4. Udělejte z nového začátku příležitost pro oslavy

Konec prázdnin znamená začátek něčeho úplně jiného. Konec prázdnin přijde vždy, a to by se mělo oslavit – že vždy máme možnost vstoupit do něčeho jiného, do nového začátku. Oslavte příchod školního roku jako možnost znovu se vídat s kamarády ze třídy, znovu chodit na kroužky, znovu se těšit na víkendy a na další prázdniny!

5. Na následující den se s dětmi připravujte večer

Ještě než začne školní rok, naučte děti znovu včasné přípravě na následující den. Než půjde spát, mělo by mít nachystáno vše, co bude v dalším dni potřebovat – i o prázdninách – třeba když jedete na výlet. Odnaučte ho chystat si vše až ve spěchu ráno. Nebo alespoň část věcí připravit večer – a ráno doplnit jen drobnosti a samozřejmě jídlo a pití.

6. Stravujte se lehce, abyste vy i děti měli dost energie

Strava je mocná čarodějka. Pokud budete vy i děti jíst těžká smažená jídla, knedlíky a omáčky, budete bez energie, protože tělo se bude muset příliš soustředit na trávení takto náročných pokrmů. Ale když nasadíte lehkou středomořskou kuchyni, budete překvapeni, kolik energie najednou budete mít navíc! 

Tělo nebude trávením tolik zatížené, proto bude moci fungovat na mnohem vyšší úrovni energie a lepší nálady. U dětí to platí stejně jako u dospělých! Tak proč jim nedopřát možnost cítit se dobře, a tak i lépe čelit všem úkolům a povinnostem, které jsou se školou spojeny! Že vás nic zdravého a lehkého nenapadá? Nevadí! Sáhněte si pro inspiraci.

7. Harmonogram školních dní pověste na místo, okolo kterého chodíte všichni

Školní rok, to nejsou jen hodiny v lavici, ale často i družina, skauti, kluby a specializované zájmové kroužky. Dítě i vy byste vždy měli mít dobrý přehled o tom, co kdo a kdy má. Do školy by mělo odcházet s vědomím, co ho dneska všechno čeká, kdo jej vyzvedne, odkud a v kolik hodin, kam se ještě pojede a na kdy si může domluvit své kamarády – tedy kdy bude mít úplné volno. Jestli máte více než jedno dítě, je harmonogram přímo nutností i pro vás!

8. I nicnedělání umí být užitečné a napomáhá rozvoji dítěte

Rodiče někdy mají pocit, že by dítě mělo být zapřáhnuté od ráno do večera a stále něco tvořit, plnit úkoly, číst, sportovat. Jakmile ho najdou sedící nebo ležící s pohledem upřeným do neurčita, znervózňuje je to a začnou dítě honit do aktivit. 

Jenže i toto nicnedělání je pro děti důležité – nechává jim prostor k fantaziím, snům, scénářům, zkrátka ke všemu, co si potřebují a chtějí samy se sebou probrat, prožít, vyzkoušet. A to významně pomáhá jejich duševnímu rozvoji. 

Takže pokud dítě nicneděláním nevyplňuje velkou část každého dne, neberte mu jej. Vy jste také snili a toulali se vybájenými světy, když jste byli v jejich věku. Na vás je jen zvážit, kdy ještě jde o přirozený stav a kdy už je míra nicnedělání spíše kalkulem.

Lucie Wirthová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu