|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Metabolismus ve skutečnosti zpomalí už velmi brzy 

Metabolismus se sice mění s věkem, ale jindy, než se dosud obecně myslelo

23. srpna 2021 08:00 / Depositphotos
 0   0
Fakt, že metabolismus, tedy rychlost, jakou spalujeme kalorie, abychom udrželi naše těla v chodu, se s věkem mění, je znám již řadu let. Dosud se však obecně myslelo, že čím jsme starší, tím je metabolismus pomalejší. Ale co když je to jinak?

Nová studie totiž přišla s poměrně překvapivými závěry. Vědci přišli na to, že metabolismus funguje značně jinak, než jsme si dosud mysleli.

Rychlý metabolismus končí v dětství

Dokud jsme děti, jde všechno dobře. Zjednodušeně řečeno: kolik energie v dětství přijmeme, tolik jí metabolismus zase spálí. A to znamená, že když se dostaneme do puberty, je náš metabolismus jen o malinko rychlejší, než bude v našem pozdějším věku.

"S dospíváním a stárnutím přichází spousta fyziologických změn," říká evoluční antropolog Herman Pontzer z Duke University. "Nyní víme, že časování jednotlivých metabolických fází neodpovídá typickým milníkům, jako je puberta či menopauza."

Náš metabolismus fakticky zpomaluje asi o 3 procenta až do 20 let věku, kdy se ustálí. Mezi 20. a 50. rokem je dokonce rychlost metabolismu nejstabilnější. Jakmile dosáhneme šedesátky, metabolismus zpomaluje asi o 0,7 procenta ročně. Pokud se tedy například dožijeme 90 let, potřebujeme v průměru o 26 procent méně kalorií denně než někdo ve středním věku.

Během prvních 12 měsíců života se energetické potřeby skutečně mění. Jednoleté dítě spaluje kalorie přibližně o 50 procent rychleji na svou velikost těla než dospělý. Proč ale děti mají takové raketové spalování, vědci zatím nevědí.

Metabolismus si žije vlastním životem

Vzhledem k tomu, že analytická metoda, kterou vědci ve svém výzkumu použili, je tak důkladná a vzorek je tak velký a široký, studie nám dává lepší představu o tom, jak se metabolismus mění odděleně od všech ostatních věcí v našem těle v průběhu stárnutí.

Nová zjištění budou užitečná i jinak. Například medicíně umožní volbu léčebných procedur konkrétním lidem a konkrétním věkovým kategoriím s přihlédnutím k novým poznatkům o metabolismu. Díky dalšímu výzkumu bychom měli být schopni se dozvědět více o tom, co se vlastně s metabolismem přesně děje. Dále čtěte: Nejčastější příčiny rychlého nárůstu hmotnosti, o kterých byste si to možná ani nemysleli.

Zdroj: Science.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu