|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Krása
Květinové esence umí zázraky nejen při péči o pleť 

O dokonalou pleť se postará jedinečná květina, která umí zázraky nejen při péči o ni

22. srpna 2021 09:38 / Depositphotos
 0   0
Mít krásnou, čistou pleť bez vyrážek, jizev a hlubokých vrásek. Přání snad každé ženy. Stále více se ukazuje, že nejvhodnější jsou přírodní prostředky. Např. i esenciální oleje.

Pokud hledáte dokonalý přípravek pro svou pleť, pak sáhněte po růžovém oleji. Ideálně po tom z bulharských damašských růží. Na pleť působí jako zklidňující balzám. Výborně hojí jizvy, strie i nejrůznější vyrážky. Má všestranné využití. Oblíbený je ale zejména v kosmetice jako vyživující a regenerující pleťový, tělový, odličovací i koupelový olej. Pro své antibakteriální a dezinfekční účinky se používá i při léčbě akné.

Léčba akné

Jestliže trpíte akné, dávejte jednu kapku čistého růžového esenciálního oleje na pupínky třikrát denně. Ujistěte se, že používáte sterilní bavlněný tampon. Pokud je olej pro vás moc silný, trochu ho zřeďte pomocí kokosového oleje.

Růže je královnou

Růže patří mezi nejznámější květiny na zemi. Známá je už tisíce let, byla oblíbenou květinou například v Číně. Růžový olej míchali Číňané s jinými stabilními oleji a takto získaný olej používali pro kosmetické účely a pro aromaterapii. Ve starých čínských písemnostech je kolem 600 knih napsaných na počest růže. Do Evropy ji přinesli Římané ze svých dobyvatelských výprav.

Aromaterapie

Vůně růží zvyšuje sebevědomí a duševní sílu, pomáhá proti depresi. Vyvolává pozitivní myšlenky, duchovní relaxaci a pocity radosti, štěstí a naděje. Stačí nakapat pět kapek růžového oleje a pět kapek levandulového oleje do difuzéru na noční stolek před spaním.

Další účinky růžového oleje:

  • Pomáhá u zánětu způsobeného mikrobiální infekcí, může vést ke zlepšení revmatismu, artritidy a dny.
  • Lokálně lze použít pro ošetření ran, kdy pomáhá chránit před septickými a vývojovými infekcemi.
  • Účinně odstraňuje křeče v dýchacím systému i střevech, stejně jako svalové křeče v končetinách.

Není růže jako růže

Růže damašská nebo též růže damascénská (Rosa x damascena) je vyšlechtěný hybridní druh z rozsáhlého rodu růže a jedna z nejstarších a nejdůležitějších kulturních růží s hojným využitím v okrasném zahradnictví, kosmetickém průmyslu a medicíně. Pěstuje se v Bulharsku.

Levnější a dostupnější variantou pravého růžového oleje je olej lisovaný ze semen růže šípkové a příbuzných druhů (Rosa canina), který má podobně léčivé účinky na lidskou pokožku. Opravdu čistý růžový olej pouze z damašské růže se pro svou vysokou cenu a omezenou možnost produkce na běžném trhu v podstatě neprodává a pokud ano, je poměrně drahý. O tom, kde všude pomáhá růže, jsme psali zde.

Zdroj: https://www.rehabilitace.info, https://www.tradicni-terapie.cz.

Fotogalerie
Marcela Plachá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu